A Színművészeti jelenleg csak a múltat akarja, csak azt kínálja

Szabó László a mikrofonnál
Vágólapra másolva!
Szabó László, a Puskás, a musical című előadás producere a Mandinernek adott interjút. Ebben szóba kerültek a színművészetis tiltakozások is. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az egyetem jelen pillanatban csak a múltat kínálja, a hallgatóknak pedig sokkal nyitottabbnak kell lennie az új dolgok iránt.
Vágólapra másolva!

Szabó László az egyetemen történtekkel kapcsolatban megjegyezte: noha azt szimpátiával figyeli, hogy a hallgatókban "forradalmi lelkület van", felhívta a figyelmet, hogy minden hallgatói mozgalom – az '56-os magyar egyetemi mozgalmaktól a '68-as diáklázadásokon át a közép-kelet-európai rendszerváltoztatások hallgatói mozgalmaiig – éppen arról szólt, hogy ki kell nyitni az egyetemeket. Én azt tanácsolnám nekik, hogy ne zárkózzanak be! A színház a szimbólumok művészete is - tette hozzá.

Ha bezárkózik, és azt mondja, hogy „minden, ami ott van, az változatlanul így maradjon". Éppen fordítva kellene gondolkodniuk: ki kellene nyitni az egyetemet. Jöjjön oda be minden! Nekik azon kellene dolgozni, hogy mindent, ami az ő világukban – tehát a színházi világban – jelen van, azt beengedjék az egyetemre.

Tilos bezárkózni, mert az a múltat jelenti. Nekik pedig a jövő pártján kell állniuk.

A demonstrálás, a transzparensek megírása és magasra tartása, a szónoklatok: nos, ezek alapvető jogok mindenki számára, helyes és természetes, ha élnek vele. De azért engedtessék meg, hogy kimondjuk: önmagában az, hogy tüntet valaki, még nem jelenti azt, hogy jó dologért tüntet - mondta Szabó László.

Szabó László a mikrofonnál Forrás: Puskás, a musical/Facebook

Véleménye szerint a mostani helyzet arról szól, hogy minden kulturális csoport meg kívánja őrizni a maga lehetőségeit és köreit. Leegyszerűsítve tehát:

Azt is mondta, hogy ezeknek a vitáknak jelen kell lennie a magyar kulturális és művészeti oktatásban. Ha nincsenek jelen, akkor le fogunk maradni abban a versenyben, ami a világban a kulturális szereplők között zajlik, majd hozzátette:

Szerintem az egyetem jelenleg a múltat kínálja.

Ehhez képest vannak új szereplők, akik pedig azt mondják, hogy rendben van, maradjon meg ez, de hozzá jöjjön egy csomó újdonság, ami a jelent és a jövőt jelenti. Ezért most robbant.

A jövőről szólva elmondta, hogy ha visszatekintünk a történelemben, sosem volt kultúrbéke.
Hogyan is lenne? Az egy természetes dolog, hogy az emberek különböző csoportjai mást és mást gondolnak arról, hogyan kell élnünk, viselkednünk, mely értékek fontosak és melyek kevésbé - tette hozzá Szabó László.

A nemrég bemutatott Puskás-musicallel kapcsolatban, aminek producere, Szabó elmondta, hogy leginkább az motiválta őket, hogy Puskás Öcsiben ne csak a futballistát, hanem a hőst is meg tudják mutatni.

- jelentette ki. Arra is felhívta a figyelmet, hogy

Puskás a pályán és a pályán kívül is kivételes volt.

A musical több olyan mozzanatot idéz fel az életéből, amikor kijátszotta a hatalmat: ahogy fricskát mutatott a kommunista pártállamnak, ahogy a maga módján megpróbálta túllépni a korlátokat, amelyeket köré állítottak. A másik, amiből példát mutat, az a hazaszeretet - emelte ki a producer.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen a musical műfaját választották, Szabó László úgy felelt:

A darab előbemutatója augusztus 20-án volt az Erkel Színházban, annak apropóján, hogy akkor volt épp 75 éve, hogy Puskás Ferenc először volt magyar válogatott.