Távozó brit nagykövet: Magyarország viselkedett velünk a legtisztességesebben

LINDSAY, Iain Ferrier; NOVÁK Katalin
Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete a Gyerekek és Fiatalok Fejlesztőházában 2020.
Vágólapra másolva!
Négy és fél év után távozik Budapestről Iain Lindsay, az Egyesült Királyság nagykövete, aki a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy a két ország közötti politikai kapcsolatok nagyon jók. Azt is mondta, hogy a Brexit kapcsán nincs még egy olyan uniós ország, amely ennyire szolidárisan és tisztességesen viselkedett volna a britekkel, mint Magyarország.
Vágólapra másolva!

Iain Lindsay, az Egyesült Királyság nagykövete a Magyar Nemzet felvetésére, hogy ittléte alatt rendkívül aktívan dolgozott a két ország közti kapcsolatok további javításán, azt mondta,

Hozzátette: a brit a világ ötödik, Európa második legnagyobb gazdasága, tagjai az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hozzájárulásukat tekintve a NATO vezető európai tagországa. A Brexit kapcsán pedig külön felhívta a figyelmet, a körülmények kulcsfontosságúvá tették azt is, hogy világossá tegyék: csupán az Európai Uniót hagyták el, nem Európát.

Ennek kapcsán azt is elmondta, hogy

Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Viszont, tette hozzá, "tudatában vagyok annak, hogy a kilépésünk ártott a magyar nemzeti érdekeknek. A távozást viszont a saját nemzeti érdekeink miatt választottuk". Arra is emlékeztetett, hogy miközben az európai sajtó egy nagy szelete, de részben a brit sajtó is hibának nevezte a britek népszavazáson hozott döntését a kilépésről, a magyar kormány volt az egyetlen, amely hirdetést adott fel a brit sajtóban azzal az üzenettel:

tiszteletben tartjuk a britek döntését, de szeretnénk, ha maradnának.

Iain Lindsay ugyanakkor leszögezte: Magyarországot továbbra is szoros barátként és szövetségesként fogják tisztelni,

igyekeztem mindenkit biztosítani afelől, hogy garantáljuk az Egyesült Királyságban élő magyarok jogait. Mi pedig nem megyünk sehova. Január 31-i távozásunkkal nem zártuk be a nagykövetséget, s nem fogjuk bezárni később sem

- mondta.

Munkájával kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy az Egyesült Királyság a külsőségek ellenére nagyon gyakorlatias ország, ez azt jelenti,

hanem például szponzorként támogatjuk a budapesti sörfesztivált, részt veszünk az Ökumenikus Segélyszervezet jótékonysági futóversenyén, színpadra lépek a Müpában, skót futballrajongók segítségével gyűjtünk pénzt egy józsefvárosi óvoda felújítására. A nagykövetségünk tehát nem csupán egy külföldi kormány hivatala, nem csupán kedves diplomaták vagyunk, akik irigylésre méltó rózsadombi életet élnek, hanem ténylegesen részei vagyunk ennek a közösségnek" - tette hozzá a négy és fél év után távozó nagykövet, aki korábban a Magyar Kultúra Napján például a Pál utcai fiúkból olvasott fel:

A Budapestre kerülésével kapcsolatban elárulta, hogy

Majd hozzátette:"a Brexit valamelyest bonyolultabbá tette a dolgomat, elsősorban a munka mennyiségét tekintve. Meg kellett magyaráznom a kilépés okait, a brit álláspontot az EU-val folytatott kilépési tárgyalások során, vagy a sokak számára érthetetlen brit parlamenti eseményeket. A Brexit ugyanakkor arra kényszerített bennünket, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk a kétoldalú viszony megerősítésére" - magyarázta.

Iain Lindsay azt is elárulta, hogy Magyarország 2004-es uniós csatlakozása után a kétoldalú kapcsolatok bizonyos elemei eltűntek, Brüsszel kezelte őket. A feladataim közé tartozott tehát az is, hogy mire elhagyjuk az Európai Uniót, a kétoldalú kapcsolatok jobb állapotban legyenek - emelte ki.

Hangsúlyozta azt is, hogy a védelmi együttműködés például jelentősen megerősödött, a gazdasági kapcsolatok is szorosabbak, megnőtt a Magyarországon tevékenykedő brit vállalatok és alkalmazottaiknak a száma, de egyre több új magyar vállalat terjeszkedik az Egyesült Királyságban is.

A politikai kapcsolatok nagyon jók. Nincs még egy olyan uniós ország, amely ennyire szolidárisan és tisztességesen viselkedett volna velünk, mint Magyarország

- jelentette ki a brit nagykövet.

A Brexittel kapcsolatos, elhúzódó tárgyalásokkal kapcsolatban elmondta:

A halasztás sajnos azzal járt, hogy kevesebb idő jutott a szabadkereskedelmi megállapodás megkötésére - tette hozzá, megjegyezve:

Iain Lindsayt szeptemberben Paul Fox váltja hivatalában.