Megint megszólalt Gyurcsány Ferenc a Színművészetivel kapcsolatban, megint megpróbálja a diákokat használni

Gyurcsány Ferenc
tüntetés
Vágólapra másolva!
A Színművészeti Egyetem körüli tüntetések (politikai értelemben) szellemi atyja, Gyurcsány Ferenc ismét megszólalt az ügyben a Facebookon. Első olvasásra persze könnyű lenne nevetni, amikor egy bukott baloldali miniszterelnök megáldja az egyetemet elbarikádozó diákokat. De a mögöttes tartalmat muszáj komolyan venni. Soraiból egyértelművé vált: megpróbálja a színművészetis hallgatókat használni politikai céljainak elérése érdekében. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke korábban Vidnyánszky Attila fenyegetésével mintegy jelt adott, hogy a pozíciójukban meggyengült, régi színművészetis világ (Ascher Tamás, Máté Gábor és társai) biztos számíthat rá, a tanárok pedig a diákokat kezdték manipulálni. Most már jól látható, hogy a baloldali politikusok a szocialista rendszerben edződött színházi vezetőkkel karöltve megpróbálják megakadályozni az SZFE-t érintő reformokat, amihez a diákokat tolják előtérbe.
Vágólapra másolva!

"Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek" - ezekkel a sorokkal adta meg az alaphangot a mostani színművészetis tüntetésekhez Gyurcsány Ferenc. Ezzel lényegében azt üzente meg, hogy Vidnyánszky Attilával és a jobboldali művészekkel, értelmiséggel szemben bármit meg lehet tenni.

Ismét megszólalt Gyurcsány és gyorsan megáldotta a blokádot építő hallgatókat

Legújabb bejegyzésében látszólag tagadta, hogy ő állna a megmozdulások mögött. Azt írta, hogy csupán tagja annak a "világnak", amely támogatja a diákokat. Sorainak erősen ellentmond, hogy pártja, a Demokratikus Koalíció az elsők között állt ki az egyetem épületét blokád alá vonó diákok mellett. (Mint ismert: a diákok akarják megmondani, ki léphet be az épületbe, ki taníthatja őket.) Gy. Németh Erzsébet, a DK főpolgármester-helyettese is gyorsan megszólalt a barikádot építő fiatalok és főként persze az őket irányító tanárok mellett.

Gyurcsány Ferenc most útmutatást is adott a hallgatóknak: "A küzdelem mára nem csak az egyetememért folyik, hanem egy szabad Magyarországért" - fogalmazott a bukott kormányfő, aki éppen most a rendszerváltás előtti színházi elit tagjainak segítségével próbál visszamászni a hatalomba.

"Legyenek áldottak! Legyenek erősek! Legyenek bölcsek!" - üzente atyáskodva Gyurcsány az SZFE-s diákoknak. Nem véletlenül a hamis hangszín: most éppen a színművészetis hallgatókat használja fel politikai céljainak elérése érdekében.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke támogatásáról biztosította az Színművészeti Egyetem épületét elbarikádozó diákokat Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hallgatókat tol maga elé a baloldal

Bár a baloldali pártelnök írásában azt sugallja, hogy szimplán az egyetemisták állnak a tüntetések mögött, ez közel sem fedi a valóságot.

A tegnapi, a régi rend melletti tüntetésen több vezető, baloldali politikus is megjelent. Többek között Karácsony Gergely főpolgármester, Tordai Bence párbeszédes, Kunhalmi Ágnes szocialista politikusok, sőt, még a Jobbik képviselői is felbukkantak. Meg a Momentum ismert arcai. Ez is azt mutatja, hogy a baloldal tudatosan rátelepedett a megmozdulásra:

csupán felhasználják a hallgatókat céljaik elérése érdekében.

Gyurcsány pedig pontosan érzi az általa gerjesztett folyamatban a lehetőséget.

Két kézzel kapaszkodnak

Mint ismert, a baloldali világ nem ítélte el a DK elnökének sorait, teret engedve ezzel az SZFE körüli történéseknek.

A miértre a válasz két oldalról közelíthető meg, ezek egyébként erős összefüggésben vannak egymással.

A baloldali színházi körök már a rendszerváltás előtt elfoglalták a felsőoktatási intézményt, amire a mai napig a sajátjukként tekintenek.

Azt, hogy Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház Kossuth-díjas főigazgatóját nevezték ki az egyetemet fenntartó alapítvány élére, az intézmény (felemásan) lemondott vezetői személyük elleni támadásként élték meg. Pedig az új vezető többször is egyértelművé tette, hogy helyén hagyta volna a szenátus és a vezetőség távozó tagjait. Arról nem is beszélve, hogy Vidnyánszkyék és a fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) eddig legalább kilencszer hívta tárgyalóasztalhoz az egyetem korábbi irányítóit.

Vidnyánszky Attila változtatásokat sürget a Színművészeti Egyetem működősében Fotó: Hirling Bálint - Origo

Nem véletlen az értetlenség: Vidnyánszky Attila sosem titkolta, hogy komoly reformokat vezetne be az elavult színházi képzést illetően. Az általa vezetett Magyar Teátrumi Társaság korábban részletesen leírta, milyen pontokon szorul változtatásokra a képzés, felsorolva, miben teljesít gyengén az egyetem. Többek között a szervezet azt kifogásolta, hogy

Úgy látják,

  • az SZFE nemzetközi tevékenysége, kapcsolatrendszere folyamatosan gyengül,
  • az egyetem munkáját sem az általános elfogadottság, sem az időállóság nem jellemzi.
  • ebből következően az oktatás minőségét a szakma jelentős többsége régóta alacsony színvonalúnak tartja.

Éppen ezért szerintük elengedhetetlen, hogy a hazai színházi és filmes felsőfokú képzésben változások történjenek.

Magyarán a helyzet a következő: a baloldali politikusok (köztük Gyurcsány Ferenc) a szocialista rendszerben edződött színházi vezetőkkel karöltve megpróbálják megakadályozni az SZFE-t érintő reformokat. Ehhez pedig a hallgatókat tolják maguk előtt.

Petíció és tiltakozás a fenyegetőzés ellen

Rákay Philip az Origón a DK elnökének fenyegetőzésével kapcsolatban írt egy publicisztikát. A nagy visszhangot látva később petíciót indított, amelyhez aztán 301 művész és közéleti személy csatlakozott. Ez aztán országos tiltakozássá vált, és most már több mint 40 ezren támogatják határon innen és túl. A petíciót egyébként itt lehet aláírni.

Rákay Philip azóta közzétett egy videót közösségi oldalán, amelyben azt kérte, tiltakozzanak minél többen Gyurcsány Ferenc elfogadhatatlan gondolatai ellen. A videót százezernél is többen nézték meg a hétvégén.