Tagadja a győri diák, hogy előre eltervezte a késelést

Győr, diák, késelés, Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
2019.12.07. Diák késelte meg a tanárt egy győri középiskolában, A Győri Járásbíróságon az elsőfokú határozatot álapították meg, Fotó: Csapó Balázs
Vágólapra másolva!
Tavaly decemberben egy győri diák brutálisan megkéselte a tanárnőjét, mert az rossz jegyet adott neki a dolgozatára. Ahogy azt az Origo is megírta, a fiú előre eltervezhette a támadást, a késelés után pedig azt mondta: "ebből majd tanul a tanárnő". A diákot előre kitervelten, közfeladatot ellátó személy ellen elkövetett emberölés kísérletével vádolják. Az ügyben ma előkészítő ülést tartottak, ahol a fiú csak részben ismerte el a tettét, azt ugyanis tagadja, hogy előre kitervelte a támadást.
Vágólapra másolva!

Az előkészítő ülésen ismertetett vád szerint az akkor 17 éves fiú tavaly december 5-én a második órán megtudta, hogy hármast kapott korábbi matematikadolgozatára.

Ez annyira felidegesítette, hogy azt mondta osztálytársainak, le fogja szúrni a tanárnőt.

Forrás: Csapó Balázs/Kisalföld

Társai nem vették komolyan, mert már korábban is mondott hasonlókat, és a tíz centi pengéjű kését máskor is a táskájában tartotta.

A következő dupla angolóra végén, miközben osztálytársai a tanár engedélyével az ötödik órában írandó fizikadolgozatra készültek, a fiú zenét hallgatott, és azt mondta, nem tanul, mert

Az óra végén pedig elajándékozta a fülhallgatóját, mondván, neki arra már nem lesz szüksége.

A fizikaóra elején a fiú azt mondta padtársának, "megvan a terv", majd azt színlelve, hogy szeretne mutatni valamit, kiment a tanárnőhöz és odaadta a füzetét.

Ezután a tanárnő mögé lépett és lapockatájékon hátba szúrta.

A tanárnő a földre rogyott, a fiú pedig mellé guggolt, és a feje fölé emelt késsel még kétszer lesújtott a nyaka és a mellkasa felé.

Az osztályból ekkor többen is a folyosóra szaladtak. Az egyik diák azonban közéjük lépett, és megakadályozta, hogy a fiú megint megszúrja a tanárt. Miután elvette a kést tőle, megkérdezte, hogy ezt miért csinálta.

A fiú azt felelte: "majd ebből tanul, elegem van a tanárnőből".

Újabb kérdésre pedig azt mondta, "nem akartam megölni, és nem akarok senki mást bántani".

Forrás: Csapó Balázs/Kisalföld

Az 51 éves tanárnő életveszélyes állapotba került, légmell és vérmell alakult ki nála, bal tüdeje összeesett, több végtagja is megsérült.

A vádirat szerint a fiú értelmi képessége jobb az átlagnál, személyiségében, elmeállapotában nem volt tapasztalható olyan torzulás, ami indokolhatta volna a támadást és tette következményeinek felismerését.

Ugyanakkor nagyon szorongó, a késztetéseit elfojtja, ami miatt agresszív lesz.

Az ügyész hozzátette, hogy a történteket az iskola folyosóján lévő kamera rögzítette, mert nyitva volt az osztályterem ajtaja.

Az előkészítő ülésen a fiú csak részben tett beismerő vallomást.

Azt mondta, hogy nem tervezte el előre a támadást, a fülhallgatót pedig nem odaajándékozta az osztálytársának, hanem csak kölcsönadta.

Mivel nem tett teljes beismerő vallomást, az ügyben november elejére tűzték ki az első tárgyalást.