Nem komisszárkodni kellene, hanem tudomásul venni, ez egy gazdasági unió

Vágólapra másolva!
ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég Intézet kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában a bledi V4-es csúcs európai tapasztalatairól beszélt.
Vágólapra másolva!

A kutató beszélt a bledi találkozóról, valamint arról, hogy az EU nem mindenben ért egyet az ott elhangzottakkal. Mint kifejtette, ki lehet jelenteni, a koronavírus-járvány az Európai uniót felkészületlenül érte, ahogy az is kitűnik, a közép-európai országokban sokkal jobbak a járványadatok, mint Nyugaton. Ebben nagy felelőssége van Brüsszelnek is – tette hozzá, elsősorban közegészségügyi szempontból. A közösség központja, amikor egy tagállam saját hatáskörben tesz meg lépéseket, akkor azt némi gyanakvással kezeli.

Most éppen a V4-es együttműködést nézik így. Az EU-val való mostani probléma magja az volt, hogy Magyarország a járványra hivatkozva lezárta a határait, ami egy helyes döntés volt, ráadásul ezt az uniós alapszerződések ezt lehetővé is teszik. Mellette a magyar kormány a visegrádi országok kapcsán engedményt tett, elsősorban a járványadatokra hivatkozva. Az EU következő lépéséről nem lehet tudni, akár a kötelezettségszegési eljárás is felmerülhet, ám a kutató szerint ez már kissé nevetséges lenne.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.