A kormány hivatalos koronavírus-járványról tájékoztató oldala közzétette a legfrissebb hazai adatokat.

Ebből az derül ki, hogy 576 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. 

Ezzel 8963 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Meghalt egy krónikus beteg, így az áldozatok száma 625 fő, 3961-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 4377 fő. 

Az aktív fertőzöttek 43 százaléka, az áldozatok 59 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. 151 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

A vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszély a magyar emberek egészségéreFotó: Polyák Attila - Origo

Elérte Magyarországot a második hullám

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. 

A vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszélyt a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén. 

A lap azt kéri, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.  Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését.