Világszerte egyre erősebben terjed a koronavírus

Vágólapra másolva!
Már több mint 27 millió koronavírus-fertőzöttről tudnak világszerte, Európa több országában és a világban is drasztikusan nő a betegek száma. Indiában, Oroszországban, Romániában is nagyon gyorsan terjed a vírus, főleg a fiatalok között. Magyarország a sikeresen védekező országok közé tartozik, így többek között időben döntött a határok lezárásáról. 
Vágólapra másolva!

Miközben világszerte gyorsul a koronavírus-járvány terjedése, addig Magyarországon a koronavírus-járvány első hullámának idején hozott kormányzati intézkedések és azok kedvező hatásai – az alacsony megbetegedési és halálozási arány, az egészségügy felkészítése a járványra – mind-mind azt bizonyítják, hogy a kormány mindig időben tette meg a megfelelő lépéseket.

Ennek köszönhető, hogy Magyarországon sokkal kevesebb áldozatot szedett a járvány és nem alakult ki olyan katasztrofális helyzet, mint Európa sok országában. Július eleje óta Magyarországon 39-en haltak meg, ez nagyjából minden második napra jelent egy halálesetet. ez a szám például Franciaországban 888, Romániában pedig 2259. Ez utóbbi nagyjából 33-as napi átlag. A számok közti különbség is jól mutatja a magyar védekezés sikerét.

Magyarországon hétfőn 576 új esetet regisztráltak, a kormány, az Operatív Törzs és az Emberi Erőforrások Minisztériuma most is folyamatosan figyeli a járvány alakulását, és időben meghozza a szükséges intézkedéseket.

A médiumokban az Emmi és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) is rendszeresen hangsúlyozza a maszkviselés fontosságát, a kormány pedig intézkedéseket tett ennek szigorú ellenőrzésére.

Világszerte gyorsan terjed a koronavírus-járvány, de Magyarország időben lépett Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter a múlt héten utasította az egészségügyi szolgáltatókat arra, hogy az eddigi 10 százalék helyett az összes ágyszámuk 20 százalékát készítsék fel a COVID-19 betegek ellátására.

Az ágyak műszaki-technikai felkészítése folyamatos, szeptember végéig összesen több mint 14 000 eszköz kerül kiszállításra az Állami Egészségügyi Ellátó Központ raktáraiból a kórházakba, amelyek a betegellátást segítik a COVID-19 és a nem COVID-19 betegek esetében egyaránt.

Nem kell gyorsan változtatni

A kormány pénteken pontosította a beutazásra vonatkozó szabályokat: akik igazolják, hogy gazdasági tevékenység céljából utaznak, korlátozás nélkül visszatérhetnek az országba. A pontosítások között szerepel az is, hogy beutazáskor külföldön elvégzett vírustesztet is elfogadnak - erről már Dömötör Csaba beszélt. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az oktatásról szólva úgy fogalmazott, nagy eredmény, hogy a tanévet el lehetett kezdeni. Ugyanakkor

az iskolák részletes járványügyi protokollt kaptak, hogy megelőzhessék a megfertőződést.

Fontosnak nevezte azt is, hogy ha a vírus megjelenik egy intézményben, akkor egyedi döntést lehet hozni ebben az esetben.

„A fegyelem és az összefogás továbbra is jó pajzs a vírus ellen, és ezt a kormány gyors és hatékony döntéshozatallal erősítheti. Mivel a védekezés eddigi rendszere jól vizsgázott, ezért nincs ok arra, hogy a kormány rángassa a járványügyi védekezés botkormányát” – fogalmazott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig a járvány kiújulása miatt elkerülhetetlennek nevezte a bevezetett intézkedéseket. Az elmúlt hetekben bizonyossá vált, hogy a járvány második hulláma elérte az országot, de a termelés nem eshet vissza ismét - hangsúlyozta. A miniszter megerősítette, hogy

A fejlesztéseket ugyanakkor nem csak a foglalkoztatás fenntartása miatt nevezte fontosnak. A magyar vállalatok - mint mondta - a nemzetközi piacokon is versenyelőnyt szerezhetnek, ha a válságban nem leépítési kényszert, hanem lehetőséget látnak.

A maszkviselést mindenkinek be kell tartania Fotó: Csudai Sándor - Origo

A világban a második legtöbb fertőzött Indiában van

Időközben Indiában 4,2 millióra nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma a hétfői hivatalos adatok szerint, ezzel megelőzte Brazíliát, és második az Egyesült Államok után a globális összesítésben.

Az indiai egészségügyi minisztérium adatai szerint a járvány kezdete óta 4 204 613 ember kapta el a fertőzést az országban, nagyjából 70 ezerrel több, mint Brazíliában.

Vasárnap 90 802 új fertőzöttet regisztráltak, ami újabb napi rekord, ráadásul arról tanúskodik, hogy Indiában nő a leggyorsabban a fertőzöttek száma a világ országai közül.

A globális listát továbbra is az Egyesült Államok vezeti több mint 6,2 millió fertőzöttel.

Szakértők szerint a fertőzöttek számának növekedése az 1,3 milliárd lakosú Indiában várhatóan gyorsulni fog a május közepén bevezetett vesztegzár fokozatos enyhítésével.

Indiában nagyon gyorsan terjed a járvány Forrás: AFP/Prakash Singh

Nem lassul a járvány terjedése Ukrajnában

Továbbra sem lassul a koronavírus terjedése Ukrajnában, hétfőre is csaknem 2200 új beteget regisztráltak, velük együtt az azonosított fertőzötteké pedig meghaladta a 138 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból.

Az adatok szerint vasárnap 2174 új esettel 138 068-ra nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, a meghaltaké 31 újabb halálos áldozattal 2877-re emelkedett,

miközben eddig 62 606-an gyógyultak meg, közülük csak az előző nap 379-en. Jelenleg 72 585 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1764-gyel nőtt egy nap alatt. A járvány kezdete óta egy nap alatt a legtöbb új fertőzöttet, 2836-ot, pénteken jegyezték fel, a legtöbb elhunytat, 54-et pedig szerdán. Ukrajnában általában hétvégén valamivel kevesebb új beteget regisztrálnak, ennek az az oka, hogy kevesebb tesztet végeznek, mint hétköznapokon.

Romániában vasárnap 1150 új fertőzést igazoltak. Fontos szempont keleti szomszédunknál, hogy kevés tesztet végeznek, így valószínű, hogy a tényleges fertőzöttek száma még több. Már 3893-an haltak meg.

Oroszországban szintén nem lassít a járvány terjedése, 5185 új esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában.