Az együttműködés nem kollaboráció

Vágólapra másolva!
Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában zsidó közösségen belüli vitákról, a kormány álláspontjáról beszélt.
Vágólapra másolva!

Szalay-Bobrovniczky Vince, mint aki a hazai zsidó szervezetekkel is kapcsolatot tartó politikus, a hazai neológiában zajló vitát értékelte. Egyes vélemények szerint a kormány közbeszólt a vitában, erre az államtitkár annyit közölt, annyiban szól bele az állam ezekbe az ügyekbe, hogy a különböző zsidó szervezeteket, felekezeteket támogatja. Ez ugyan fáj egyeseknek – tette hozzá és ezáltal egy igen furcsa kontextusba helyezik az állam támogatási politikáját, legutóbb a kecskeméti imaterem kapcsán, hogy ott a hatalommal való kollaboráció zajlik. Ezek a megfogalmazások, amiket például a Mazsihisz elnöke is tett, nem a legszerencsésebbek.

Már csak azért sem, mert közben ugyanez a kormány a Rumbach utcai zsinagóga felújításához hárommilliárd forinttal járult hozzá. Akkor ezek szerint ez utóbbi nem a hatalommal való kollaboráció, ám az, ha a kormány képviselői elmennek Kecskemétre egy átadásra, akkor az kollaboráció – értetlenkedett az államtitkár. Ennek kapcsán azt jelentette ki a politikus, a kormányt valakik olyan helyzetben akarják belerángatni, amihez amúgy semmi köze nincsen. A viták hangneméről pedig azt mondta el az államtitkár, hogy a közösségi oldalon megjelentek gyalázkodó oldalak, amelyek a zsidó közösség két oldalán állnak, mindkettőnek durva, megalázó a hangütése, de egy vezetőnek óvatosabban kellene fogalmaznia, pláne a nyilvánosság előtt.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.