Látogatási és elhagyási tilalmat rendelt el a szociális intézményekben az Országos Tisztifőorvos. Felmentést csak az kaphat, aki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni.

Szeptember 7-től Magyarország összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményében intézményelhagyási és -látogatási tilalmat rendelt el az Országos Tisztifőorvos határozatával - írja keddi közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). A tájékoztatás szerint ez alól csak abban az esetben adható felmentés, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni. 

Az intézmény elhagyási tilalom nem vonatkozik az éjjeli menedékhelyekre és a hajléktalanok átmeneti szállására  - írják.

Ételt visz egy védőruhába öltözött dolgozó a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonába a terézvárosi Rózsa utcában április 10-énForrás: MTI/Balogh Zoltán

A kertbe ki lehet menni

A közleményben azt is hozzáteszik, hogy az intézményeket csak indokolt esetben, például munkavégzés, vagy egészségügyi ellátás miatt, vagy az intézményvezető engedélyével különösen indokolt esetben lehet elhagyni, illetve a fogyatékos személyek, a pszichiátria és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények szervezett szabadidős céllal hagyhatóak el.

Viszont továbbra sem jelenti az intézmény elhagyását, ha valaki az intézmény kertjében, területén tartózkodik  - erre a korlátozás sem vonatkozik.

Új ellátottat csak a felvétel előtt készült, 2 negatív Covid-teszt birtokában lehet felvenni. Ez az előírás nem vonatkozik a hajléktalonok éjjeli menedékhelyére. Covid-19 tüneteket mutató hajléktalan személyt pedig minden esetben egészségügyi intézménybe kell szállítani - derül ki az EMMI közleményéből.