Súlyos legitimációs válságba kerülhet az MSZP a jövő heti tisztújító kongresszusa után, mivel a feloszlatott Pest megyei küldöttek a bírósághoz fordulnak, mivel jogtalannak tartják az etikai bizottság döntését. Abban az esetben, ha a bíróság később jogtalannak mondja ki a Pest megyei szervezet feloszlatását, akkor a kongresszus döntései, tehát a két társelnök és az elnökség megválasztása is érvénytelen lehet. Az Origo úgy tudja, hogy a Pest megyei szervezet mindenáron való feloszlatása azért volt fontos a Tóth Bertalan irányította pártvezetésnek, mivel a túlnyomó többség Mesterházy Attilát támogatta. Jól látszik, hogy a teljes kisgazdásodás útjára lépett az MSZP azzal, hogy a belső etikai vitákat a bíróságon próbálják rendezni. 

Minden bizonnyal a bíróságon folytatódik majd az MSZP Pest megyei feloszlatásának az ügye – tudta meg az Origo. Mindennek pedig az lehet a következménye, hogy a jövő hétvégi szocialista tisztújító kongresszus eredményét a későbbiekben megsemmisítheti a bíróság, így a megválasztandó vezetés minden döntése illegitim lesz. Mindez pedig hatással lehet a 2022-es országgyűlési választásra szóló pártközi megállapodásokra is. 

Tóth Bertalan és köre mindent elkövetett, hogy a Pest megyei szervezetet félreállítsákForrás: MTI/Balogh Zoltán

Torgyáni időket idéző lépések

Az, hogy a párt belső etikai ügyei a bíróságon folytatódnak, egyértelműen azt mutatja, hogy az MSZP a már megszűnt FKGP, MDF és SZDSZ útjára lépett. Az utóbbi három párt végső szétesése is akkor gyorsult fel, amikor a belső vitákat nem tudták rendezni, és úgymond egy külső félnek kellett igazságot tennie. 

Szocialista forrásaink szerint a Pest megyei feloszlatás mögött egyértelműen belső hatalmi torzsalkodás állt. A megyében nagyon erős pozíciója volt Mesterházy Attilának, aki a párt egyik társelnöki posztjára pályázik. Éppen ezért minden jogi eszközt megpróbált megragadni a Tóth Bertalan irányította pártvezetés, hogy valahogyan figyelmen kívül lehessen hagyni a megyét. Úgy oszlatták fel a megyei szervezeteket, hogy nem hallgatták meg azok érveit, akik ellen retorziókat léptettek életbe.  Egy demokratikus pártban pedig meglehetősen furcsa eljárás, hogy a másik félnek esélye sincsen arra, hogy az érveit meghallgassák  - fogalmazott a forrásunk.

A feloszlatott Pest megyei szervezet Mesterházy Attila mögött álltForrás: MTI/Kovács Attila

Három nap alatt lezavarták az eljárást

Három nap alatt döntött a Pest megyei szervezet feloszlatásáról a Harangozó Tamás vezette etikai bizottság, és ebben egy hétvége is benne volt. Mindez pedig azért érdekes, mert információink szerint Tóth Bertalan, Hiller István, Kunhalmi Ágnes, Molnár Zsolt és Harangozó Tamás pont azok a képviselők, akik már megállapodhattak a Demokratikus Koalícióval abban, hogy biztos bejutó helyet kapnak majd a 2022-es választási listán. Molnár Zsolt hétfőn az ATV-ben úgy fogalmazott, hogy évek óta probléma volt több szervezettel Pest megyében, de ha ez így van, akkor érthetetlen, miért a kongresszus előtt pár héttel léptek. 

Szocialista forrásaink szerint a Pest megye elleni politikai akció célja az volt, hogy növelje az esélyét Tóth Bertalan és köre a tisztújító kongresszuson. Nagy kérdés, hogy a demokratikusnak nehezen nevezhető eljárásnak nem lesz-e kontraproduktív hatása, és ez akár döntő is lehet a kongresszusi végeredmény szempontjából - fogalmazott forrásunk. 

A teljes szétesés felé halad az MSZPFotó: Mudra László - Origo

Az alapszabály megerőszakolása 

Mint arról korábban beszámoltunk, feloszlatta az MSZP a Pest megyei szervezetét. Fekete Zoltán azt mondta, ő még nem kapott hivatalos értesítést az ügyben, helyi párttársai viszont igen, így tőlük tud a történtekről. A politikus szerint  Tóth Bertalan, az MSZP elnöke többszörösen megerőszakolja az alapszabályt annak érdekében, hogy megtartsa pozícióját, és távol tartsa a tisztújítástól a Mesterházy Attilát támogató regionális szervezeteket. 

Tóth Bertalan egy egyoldalú tisztújítást szeretne csinálni, mivel Pest megye többsége Mesterházy Attilát támogatná, ezért ezt az utat választotta, és mindenféle hatalmi döntésekkel próbálja elkerülni azt, hogy mi részt tudjunk venni a kongresszuson. Ezt a hírt most kaptuk meg, nyilván le fogunk ülni, meg fogjuk beszélni, és minden törvényes eszközzel megpróbáljuk az igazunkat megvívni - nyilatkozta Fekete Zoltán a Hír TV-nek.

Tisztogatás

Még júliusban történt, hogy az országos elnökség felfüggesztette Dobák István csepeli elnökségi tag, illetve Fekete Zoltán Pest megyei elnök párttagságát. Dobák azért jutott erre a sorsra, mert Egy elmaradt vita helyett. Hogyan vesztette el az önkormányzati választást a csepeli demokratikus baloldal címmel Facebook-bejegyzést írt. Fekete Zoltán tagságát pedig azért függesztették fel, mert egy párton belüli egyeztető megbeszélésről, az érintettek tudta és beleegyezése nélkül állítólag titkos hangfelvételt készített.

Fekete Zoltán tavaly februárban az MSZP választmányi tagjaihoz címzett, ám nyilvánosságra került levelében gazdasági visszaélések eltussolásával vádolta meg a párt mostani és korábbi vezetőjét. Az MSZP elnöksége döntött a párt marcali szervezetének feloszlatásáról is, mert az az országos etikai és egyeztető bizottság szerint tartósan alapszabály-ellenesen működik.