Érthetetlennek nevezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) távozó vezetőinek felelősséghárítását és magyarázkodását Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szóvivője. A pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerv tegnap közzétett közleményében megállapította, hogy tíz éve sorozatos, súlyos pénzügyi szabálytalanságok vannak az intézmény működésében. Az egyetem ezt egy magyarázkodó közleményben tagadta.

A Számvevőszék közleményében emlékeztetett, hogy az ÁSZ több mint tizenhat hónappal ezelőtt (2019. május 2-án) leszögezte, hogy 

mivel az Egyetem gazdálkodása évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért a közpénzek szabályszerű felhasználása és a közvagyon védelme érdekében indokolt megfontolni az SZFE közfeladatainak más szervezeti keretek között történő ellátását. 

A szóvivő közzétette azokat a jelentéseket, amelyek igazolják a fenti megállapítást, így egy

Külön kiemelte, hogy az SZFE legutóbbi, 2019-ben lezárt ellenőrzése során a számvevőszék észrevételezésre megküldte a jelentéstervezetet az intézmény vezetőinek. Csakhogy 

az egyetem rektora és kancellárja a jelentéstervezet megállapításaira nem tettek észrevételt, nem vitatták az ÁSZ bizonyítékokon és tényeken alapuló megállapításait. 

"Mindezek ismeretében érthetetlen az SZFE távozó vezetőinek mai közleményében olvasható felelősséghárítás és magyarázkodás" - mondta Horváth Bálint.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem bejárataForrás: MTI/Róka László

Ahogy beszámoltunk róla, a pénzügyi és gazdasági ellenőrző testület tegnap megállapította, hogy az intézmény "gazdálkodását tíz éve sorozatos és visszatérő szabálytalanságok jellemzik". Éppen ezért felhívták a lemondott vezetők figyelmét a törvényi előírások érvényre juttatását biztosító átadás előkészítésére.