Szekszárdi gyerekhalál: több év börtönt is kaphat valamelyik szülő

Kizuhant a harmadik emeleti erkélyről egy kislány Szekszárdon, baleset, Szekszárd, 2020. szeptember
Vágólapra másolva!
Hétfőn egy 21 hónapos kislány kizuhant egy harmadik emeleti panellakás erkélyéről Szekszárdon. A baleset után a gyereket még mentőhelikopterrel bevitték a pécsi kórházba, de az életét már nem tudták megmenteni. A rendőrség egyelőre ismeretlen tettes ellen indított eljárást kiskorú veszélyeztetése miatt, amiért Borbély Zoltán ügyvéd szerint súlyos büntetést is kaphat a felelős. 
Vágólapra másolva!

Ahogy azt az Origo elsőként megírta, a kislány édesanyja nyitva hagyta az erkélyajtót, így juthatott ki.

Az erkély rácsából hiányzott egy rész, ott eshetett ki.

A baleset után a gyerek apja egyből átrohant vele a szemközti mentőállomásra.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Információink szerint a Tartsay Vilmos lakótelepen, ahol a tragédia történt,

a lakáshoz tartozó erkély minden esetben a tulajdonosoké, megvételkor bele van számítva az alapterületbe,

így jogilag a családot terheli a felelősség, hogy az erkély rácsából hiányzott egy darab.

Még nem hallgattak ki senkit

Az esettel kapcsolatban megkerestük a rendőrséget, akik elmondták, hogy

ismeretlen tettes ellen indítottak eljárást kiskorú veszélyeztetése miatt.

Azt is megtudtuk, hogy egyelőre nem hallgattak ki senkit, többet viszont a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulhattak el.

Borbély Zoltán ügyvéd az Origónak elmondta, hogy a kiskorú veszélyeztetése csak olyan személy ellen lehetséges, akinek nevelésére, felügyeletére van bízva a gyerek.

Lehet a szülő, a gyám, de akár az is, aki egy háztartásban él a gyerekkel.

Többnyire tartós felügyeletet jelent, de lehet akár egyszeri alkalom is.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Abban az esetben, ha a felügyelő személy megszegi a kötelezettségeit, és ezzel a gyerek testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti, az 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett.

A nevelési kötelezettséget meg lehet szegni akár aktív magatartással vagy mulasztással is.

„Mindig óriási dilemma, hogy terheli-e, jelen esetben a szülőt gondatlanság a tragédiában. Van-e bármilyen olyan kötelességszegés, ami esetlegesen felróható a felügyeletet ellátó szülőnek. Az ilyen eset véleményem szerint elsődlegesen nem büntetőjogi kérdés, mert nagyobb büntetés egy szülőnek, mint hogy elveszíti a gyermekét, nincs, és nem is lehet" – mondja Borbély Zoltán. Hozzátette, hogyha haláleset történik, akkor az súlyosabb a veszélyeztetésnél, mivel a halál ténye az már nem veszély, hanem büntetőjogi értelemben eredmény.

– tette hozzá.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A végcél: tovább élni

Révész Renáta Liliána pszichológus és gyásztanácsadó szerint a gyászfolyamat nagyon hasonló az elején minden veszteségnél, bárkit is veszítünk el. Nyilván nagy sokkal indul, az pedig hogy a gyerekünket veszítjük el, csak nehezíti a folyamatot, mert

a szülő komoly felelősséget érez a gyereke iránt.

Minden gyásznál nagy a bűntudat, de ebben az esetben még nagyobb. Ha pedig baleset történik, az egy komplikált gyászhelyzet. Betegségnél, vagy időskornál kicsit könnyebb elfogadni a halált, de amikor baleset történik, akkor végképp úgy érezzük, hogy ezt meg kellett volna akadályozni. Szinte el sem hisszük, hogy megtörtént.

– mondja az Origónak a pszichológus.

A baleseti gyász egy trauma, hogy ez egyáltalán megtörtént, és hogyan történt. Először a trauma feldolgozásának időszaka van, ami nagyon nehéz folyamat, mert nagy stresszel jár.

A szülők emiatt nagyon felfokozott állapotban vannak, ezért nem tudnak aludni, nincs étvágyuk. Igazából egész életük a stresszben és ebben a traumában zajlik hetekig.

"A krízis, a gyászfeldolgozás maga ezzel párhuzamosan, de inkább csak ezután tud elindulni. Hogy helyre rakjak valamit ebből, mi az, amit tovább tudok vinni a vele töltött időből" – magyarázza a gyásztanácsadó. Hozzátette, hogy

nehezíti az a gondolat is, hogy elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy gyerek meghalhat.

Révész Renáta Liliána elmondása szerint a végső cél az, hogy az ember a történtek ellenére, egy idő után képes legyen tovább élni.

A kislányt a baleset után mentőhelikopterrel a pécsi kórházba vitték, de olyan súlyosak voltak a sérülései, hogy az életét már nem tudták megmenteni.