Egy beteg meghalt, mert hetekig a napi adag hatszorosát kapta véralvadásgátlóból

infúzió illusztráció
infúzió illusztráció
Vágólapra másolva!
Az idősotthon részlegvezető ápolója és a körzeti orvosa ellen emelt vádat az ügyészség. Elsősorban a férfi mentális, a nővérekkel szembeni agresszív viselkedésére és az öngyilkosságra utaló megnyilvánulásaira koncentráltak, nem a meglévő betegségére.
Vágólapra másolva!

2017. április 7-én került a Heves megyében működő idősotthonba az idős férfi, aki azt megelőzően több kórház belgyógyászati osztályán is feküdt, egy korábbi szívműtét miatt.

Ezért a férfinek az orvosok előbb napi 10 mg véralvadásgátlót írtak elő, amit később 1,5 mg-ra csökkentettek. A sikeres műtét és a kezelés ellenére az idős férfi nem tudta ellátni magát, a gyógyszereinek szedését sem tudta kontrollálni. Miután az otthonba került,

a részlegvezető ápolónő készítette az ellátásához szükséges dokumentációt, ami során figyelmetlenségből a beállított 1,5 mg-os adag helyett, a kezdeti 10 mg/nap adagot rögzítette, amit másnap a férfit vizsgáló háziorvos sem vett észre,

mivel elsősorban a férfi mentális, a nővérekkel szembeni agresszív viselkedésére és az öngyilkosságra utaló megnyilvánulásaira koncentrált.Emiatt

az elkövetkezendő időszakban a férfi hatszorosan túladagolva kapta a vérhígítót, ami miatt május 3-án korházba került és másnap meghalt.

Halálában részben szerepet játszottak az alap megbetegedései is.

Illusztráció Forrás: pixabay.com

Az ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja a két egészségügyi dolgozót.

Az ügyészség a járványhelyzet miatt azt javasolja, hogy tárgyalás nélkül büntetővégzésben mondják ki bűnösnek a két nőt.

Az ápolóval szemben pénzbüntetést, a doktornővel szemben felfüggesztett szabadságvesztést javasolnak, valamint azt, hogy mindkettejüket tiltsák el a foglalkozásuktól határozott időre.

Továbbá, hogy kötelezzék őket az eljárás során keletkezett félmillió forintos bűnügyi költség megtérítésére.