A NATO által elvárt képességeket nemcsak fegyverzet vásárlása útján tudjuk teljesíteni, hanem jól végiggondolt hadiipari befektetések révén is – minderről Maróth Gáspár védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos beszélt a PestiSrácok.hu-nak. Azt is elmondta, a fegyvergyárak Magyarországra települése nagy szenzációnak számít a szakmában, mint ahogyan az is érzékelhető, a haderőfejlesztési programunk végrehajtása olyan elismerést hozott az elmúlt évek során, ami sok más ország számára is bevallottan követendő példát jelent. Hozzátette: amit a Gyurcsány-kormány az ország védelmi képességeinek tekintetében maga mögött hagyott, az sokkoló volt.

Maróth Gáspár kijelentette, hogy amit a Gyurcsány-kormány az ország védelmi képességeinek tekintetében maga mögött hagyott, az sokkoló volt.  Ez nagymértékben kijelölte stratégiai lépéseink sorozatát. A haderőfejlesztés, bármilyen furcsán is hangzik, az ország gazdasági stabilitásának helyreállításával indult. A valódi haditechnikai fejlesztésekre csak ezt követően, a második fázisban kerülhetett sor. 

A NATO által előírt haderőfejlesztés extrém terheket ró egy olyan országra, mint Magyarország. Azonban a szervezet által elvárt képességeket nemcsak fegyverzet vásárlása útján tudjuk teljesíteni, hanem jól végiggondolt hadiipari befektetések révén is. Ez sokkal költséghatékonyabb és egy, a magyar gazdaságot élénkítő módja a védelmi szektor fejlesztésének. Ezért vettük meg az osztrák gyárat, illetve hajtunk végre további beruházásokat is – mondta Maróth Gáspár. 

A Nemzeti Védelmi Ipari és Védelmi Célú Fejlesztésekért, valamint a Haderő-modernizáció Koordinálásáért Felelős Kormánybiztos Titkársága által közreadott képen a Magyar Honvédség első Leopard 2A4 harckocsija összeszerelés közben a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) müncheni üzemébenForrás: MTI/Kmw

A háború kétoldalú dolog. Magyarország kormánya biztosan nem folytat agresszív politikát, de ebben a régióban ez sajnos nem mondható el mindenkiről.  Egyébként ezekre a valós veszélyekre hívják fel a NATO és más elemző szervezetek is hangsúlyosan a figyelmünket. A haderőfejlesztéssel arra is fel kell készülnünk, hogy semmilyen történelmi fordulat se érjen váratlanul minket a jövőben – tette hozzá. 

Maróth Gáspár szerint a haderőfejlesztésben hozott döntések messze túlmutatnak az országhatáron, és fontos piaci értéket képviselnek ipari partnereink számára. Ma több, nálunk fajsúlyosabb ország is figyeli a mi haderőfejlesztési programunkat. Sok elismerést kapok külföldi kollégáimtól, a különböző országok fegyverzeti igazgatóitól. Elmondják, hogy évek óta gondolkodnak azokról a megoldásokról, melyeket mi az elsők között valósítunk meg. Nagyon nagy, koordinált csapatmunka folyik a honvédség, a honvédelmi minisztérium, az ITM és a kormánybiztosi titkárság munkatársai között - mondta a kormánybiztos.