476 újabb fertőzöttet azonosítottak itthon

Koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2020, szeptember, ősz, tömegközlekedés, villamos, villamosmegálló, utazás, idős nyugdíjas, idős ember, idős emberek
Vágólapra másolva!
476 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést csütörtökre. Meghalt két idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 630.
Vágólapra másolva!

476 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 10 191 főre nőtt az itthon azonosított fertőzöttek száma - írja a hivatalos kormányzati tájékoztató honlap. A csütörtök reggeli közlemény szerint meghalt két idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 630 fő, 3990-en pedig már meggyógyultak.

Maszkot viselő járókelők Budapesten Fotó: Koncz Márton - Origo

Az aktív fertőzöttek száma 5571 fő.

Az aktív fertőzöttek 43 százaléka, a halálos áldozatok 59 százaléka, a gyógyultaknak pedig 42 százaléka budapesti. 234 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

A honlap adati szerint 25 043-an vannak hatósági házi karanténban, és 505 585 mintavétel történt.

Továbbra is fontos a fegyelmezettség

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

A vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszélyt a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén – írják.

Azt is kiemelték, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében

  • továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak,
  • lehetőleg tartsuk a szociális távolságot,
  • gyakran és alaposan mossunk kezet,
  • a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön.

Mint írták, akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be.