Gátlástalanul bírságolhatja az autósokat Gyurcsányék önkormányzata

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben feltűnően gyakran bírságolják meg az autósokat az egyik legforgalmasabb erzsébetvárosi utcában. Több jel is arra utal, hogy a Niedermüller Péter vezette önkormányzat tudatosan, rendszerszerűen pénzt akar beszedni az óvatlan autósoktól. Lehet, hogy a Gyurcsány pártjában politizáló polgármester is annyira gyűlöli az autósokat, mint Karácsony Gergely főpolgármester? Az erzsébetvárosi Fidesz éppen ezért kérdéseket tett fel a DK-s városvezetőnek. 
Vágólapra másolva!

Augusztus közepétől az erzsébetvárosi önkormányzat ideiglenes forgalmi rendet vezetett be a kerületben. A balul sikerült változtatások - tulajdonképpen labirintusszerű lett a belváros közlekedésének ez a része - alaposan megbolygatták az autósok életét, ráadásul a helyzetet súlyosbítja, hogy a baloldali városvezetés erre még rá is játszik. Nagyon úgy tűnik, hogy tudatosan pénzt akarnak kicsikarni az autósoktól.

Tudatos bírságolás

Ugyanis egyes beszámolók szerint az elmúlt időszakban feltűnően gyakran bírságolták meg az autósokat a Wesselényi utca egyik kereszteződésénél, a Klauzál utca-Nyár utca közötti szakaszon.

Több olvasónk mellett erre panaszkodott Rónai Egon, az ATV kormánypártisággal nehezen vádolható műsorvezetője is, aki az elmúlt napokban szintén kapott egy nagyobb bírságot. "A Wesselényi utcában a 30-as szám előtt egy rövid utcasaroknyi részen megtiltották a behajtást, meg kell kerülni a tömböt (az egy park különben), és utána 30 méterrel odébb lehet folytatni az utat a Wesselényi utcában. Állítólag a helyiek anyáznak, nem tudom, a hivatalos ember mondta csekkel a kezében" - írta a közösségi oldalán felháborodva.

A változtatással évtizedes hagyományt rúgott fel az önkormányzat, hiszen az autósok megszokták, hogy a Wesselényi utcán végig lehet hajtani kitérő nélkül. Ahogy a fentiekből is kiderült, most, aki bekerül az utcába, csak jókora kerülővel tud kijutni onnan. De nem elég a logikátlan rendelkezés,

a jelek szerint az önkormányzat tudatosan, rendszerszerűen pénzt akar kiszedni az óvatlan autósokból.

Biciklivel távozik a VII. kerületi polgármesteri hivatalból Niedermüller Péter, a kerület DK-s vezetője Forrás: Facebook

A környéken lakók szerint a közterület-felügyelők ellepték a Wesselényi utcának ezt a szakaszát, reggel, délben, este jelen vannak, és sorra büntetik meg az erre haladókat. Úgy tudjuk, nem kis tételről van szó. Értesüléseink szerint a bírság összege 30 és 50 ezer forint között mozog.

A Fidesz kérdéseket tett fel az ügyben

Éppen ezért az erzsébetvárosi Fidesz-frakció levélben fordult Niedermüller Péter polgármesterhez. Mint írják, személyes egyeztetést követően azt az információt kapták, hogy a szóban forgó kereszteződésnél a közterület-felügyelők

naponta 20-30 autóst bírságolnak legalább 30 ezer forintra.

A nagyobbik kormánypárt többek között a következő kérdést tették fel Gyurcsány politikusának:

  • Hány közterület-felügyelő ellenőrzi a Wesselényi utcai kereszteződésénél, a Klauzál utca-Nyár utca közötti szakaszon az új forgalmi rend betartását?
  • Hány szabálysértési eljárást indítottak az új forgalmi rend megszegésével kapcsolatban és mekkora összegben bírságoltak?
  • Mi az oka annak, hogy jellemzően csak ezen a ponton bírságolnak a közterület-felügyelet munkatársai?
  • Gondoltak-e arra, hogy a büntetés helyett előbb szóban figyelmeztessék a közterület-felügyelők az autósokat?

Megkérdezték tőle továbbá azt is, hogy ezek után is azt gondolja, hogy jó ötlet volt megváltoztatni a kerület forgalmi rendjét?

A levél végén pedig felszólították Niedermüllert, hogy az általa irányított önkormányzat hagyjon fel az autósok tudatos és folytatólagos megsarcolásával.

Majd azt követelték, hogy a tesztidőszakot követően az önkormányzat állítsa vissza az eredeti állapotokat. Ezt arra alapozva kérték, hogy "a változtatás nem megoldásokat, hanem felháborodást, elégedetlenséget eredményezett."

Előre szóltak, hogy ebből baj lesz

Augusztus 15-től vannak érvényben azok a változtatások, amellyel a főváros, illetve a VII. kerület csökkenteni kívánta a főváros egyes részein a gépjárművel való átjárhatóságot. Így Belső-Erzsébetvárosban a változtatások részeként a korábbi állapotokhoz képest több helyen tilos parkolni, valamint 250 új forgalmi táblát is felállítottak. Ezzel a Belső-Erzsébetváros nagy része Tempo 30-as övezetté alakul.

A kormánypártok helyi frakciója már a testületi ülések alkalmával jelezte, hogy helyismeretük, tapasztalatuk, kutatásaik és számításaik szerint a tervezett változtatások káoszt fognak okozni az érintett területen. Úgy látják, ez az elmúlt hetekben beigazolódott. "A forgalmi rend átalakítása átgondolatlanul, minden szakértelmet mellőzve, a lakosság és a kerületi vállalkozások bevonása nélkül történt, ezt tetézte, hogy az önkormányzat vezetése nem is kommunikálta megfelelően az érintettek felé" - írták.

A főváros is az autósok ellen

Nem helyi sajátosság, hogy az autósokat büntetik, a jelenség rendszerszintű a fővárosban. Mint ismert, Karácsony Gergely főpolgármester elkötelezte magát a biciklisek mellett. A baloldali főpolgármester új kerékpársávok kialakítását rendelte el. A Nagykörúton elviselhetetlen dugók alakultak ki, ráadásul teljesen értelmetlenül, mert a biciklisávot alig használja valaki. Az iskolakezdés kezdete pedig teljes közlekedési káoszba fulladt.