A Mazsihisz elnöke kirúgta az őt bíráló főrabbit

Vágólapra másolva!
Szerdán a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) vezetése felmondással megszüntette Róna Tamás munkaviszonyát, akit egyúttal felmentettek a munkavégzés alól - olvasható a szervezet csütörtöki közleményében.  Döntésüket azzal indokolták, hogy "a Munka törvénykönyvébe ütköző módon folytatott lejárató kampányt a zsidó felekezet vezetése, saját munkáltatója ellen." Mint ismert, Róna Heisler András elnök ellenfele volt, több ponton is kritizálta a szervezet működését. Róna Tamás a Magyar Nemzetnek nyilatkozva példa nélkülinek és a zsidó vallás legalapvetőbb törvényeivel ellentétesnek nevezte a döntést, és kiemelte: kedden a neológ rabbikar minden tagja kiállt mellette. 
Vágólapra másolva!

A szervezet vezetősége arra vezette vissza a lépést, hogy már korábban megingott a bizalmuk Rónában:

  • először 2019-ben, amikor az ügyében összehívott, öttagú Bét Din (rabbikból álló zsidó vallási bíróság) elmarasztalta és figyelmeztetésben részesítette rabbihoz méltatlan vallási szabályszegések miatt;
  • további bizalomvesztéshez vezetett, hogy a közelmúltban az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetemének (OR-ZSE) belső vizsgálata megállapította, hogy Róna diplomamunkája szinte teljes egészében jelöletlen idézetekből áll. A szervezet vezérkarai szerint "a plágium megkérdőjelezhetetlen"
  • az elmúlt hetekben "nagy nyilvánosság előtt súlyosan sértő és hazug állításokkal" illette a Mazsihisz munkáját és vezetését.

Ez utóbbival valószínűleg a Magyar Nemzetnek adott interjújára utaltak a közlemény megfogalmazói. Ebben Róna többek között úgy fogalmazott, hogy "Heisler elnök úr ostoba döntéseket hoz", és erősen bírálta a Mazsihisz működését és a vezérkar hozzáállását.

A Mazsihisz ezt úgy értékelte, a főrabbi a "belső párbeszéd helyett a Munka törvénykönyvébe ütköző módon lejárató kampányt folytatni a zsidó felekezet vezetése, saját munkáltatója ellen, és megalapozatlan, igaztalan állítás tömegével rombolni a Mazsihisz társadalmi elfogadottságát.

A Facebookos fórumokon már tegnap téma volt Róna eltávolítása.

Róna Tamás a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt mondta: Ezen a héten a hétfői napon a Mazsihisz világi vezetése hozott egy olyan döntést, amely példa nélküli és ellentmond a zsidó vallás legalapvetőbb törvényeinek. Az első számú rabbijával, a Mazsihisz Rabbitestületének az elnökével, azaz velem, azonnali hatállyal munkaszerződést bontanak (....) Kedden este a magyar neológ rabbikar minden egyes tagja kiállt mellettem – amely példaértékű –, és kérte az ügyvezető igazgatót és a Mazsihisz elnökét, hogy vonják vissza ezt a döntésüket, mert a közösségük alapvető szemléletével mennek szembe. Ezt követően hamarosan jött a hír, hogy a Mazsihisz vezetője, az ügyvezető igazgató és a Mazsihisz alelnöke egy megbeszélésre vár bennünket csütörtökön, hogy egyfajta tűzszüneti megállapodást kössünk, és vissza tudjuk terelni ezt az egész abszurd helyzetet egy méltó térbe. Úgy tűnik, ma délelőtt az ügyvezető igazgató és a világi vezetés revideálta a véleményét. Méltatlan, a vallási törvényeikkel szembefordulva hozott döntést, amely talán egy 60-70 évvel ezelőtti, a Balkán felé forduló történelmi színezetet hordoz.

Mivel most elul hónapja van, azaz szlicheszt mondunk, kérjük a Világ Alkotóját, hogy bocsássa meg a bűneinket, és imádkozunk azért, hogy a saját hibáink, vétkeink, a közösségünk, a kisebb családunk és a nagyobb családunk érdemeit a jó Teremtő az élet könyvébe vezesse majd be. Ez a zsinagógai esztendőben egy sorsfordító pillanat. Ezért az ügyvezető igazgatónak elmondtam, hogy a rabbinak az a feladata, hogy a közösséget szolgálja. Így nem fogok tudni elmenni, hogy átvegyem tőle személyesen a papírjaimat, ezért arra kértem, küldje el nekem postával."