Újabb óriási sikert ért el a magyar egészségügy, Magyarországon mostantól teljesen önállóan végezhetnek tüdőátültetetést. Korábban sokáig a magyar betegeket magyar orvosok Bécsben műtötték. Kásler Miklós, az EMMI minisztere elmondta, 2015 óta már operálnak magyar beteget itthon is, de eddig csak a bécsi centrummal együttműködve zajlottak ezek a beavatkozások. Dr. Rényi-Vámos Ferenc, főorvos, az Országos Onkológiai Intézet Mellkassebészeti Központjának vezetője az Origónak elmondta, a magyar műtők jelenleg jobbak is a bécsinél, hiszen oda teljesen új, nagyon modern gépek kerültek. Ma Magyarországon 16-an várnak tüdőtranszplantációra, köztük gyerekek is.

„A magyar sebészet mindig az európai élvonalba tartozott. A szervtranszplantáció is korán elkezdődött, már 1962-ben Szegeden megtörtént az első veseátültetés – mondta Kásler Miklós, az EMMI minisztere a néhány perce véget ért sajtótájékoztatóján.

Mindezt azért emelte ki, mert mostantól a magyar tüdőtranszplantáció teljesen önálló. 

Prof. Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztereFotó: Koncz Márton - Origo

Ahogy fogalmazott, a tüdőtranszplantáció nagyon bonyolult, nem tekinthető kizárólag sebészeti beavatkozásnak. Ugyanis az elő- és utókezelés is nagyon fontos. A legkritikusabb az, hogy befogadja-e a donorszervet a beteg.

Az első magyar tüdőtranszplantációt 1996-ban, Bécsben végezték. A magyar betegeket egy együttműködés keretén belül ezután mindig odavitték. Még a várólista is teljesen közös volt. Egészen mostanáig. 

2014-re érett meg a helyzet annyira a tapasztalatok alapján, amelyet Bécsben szereztek a magyar szakemberek, hogy önállóan, Magyarországon végezhessünk transzplantációt - mondta az EMMI minisztere.

A tüdőbetegséget a leggyakrabban a hosszú ideig tartó dohányzás után kialakult tüdőtágulás okozza. Emellett sok még a különböző fibrózis, főleg fiataloknál, és mellé jönnek még a ritka betegségek. Ezekben az esetekben van szükség tüdőátültetésre, ők várnak elsősorban műtétre. A listán vannak gyerekek is. Ma már a szerveknek a jelentős része Magyarországról származik, de külföldről is érkezik. Az átlagos várakozási idő hat hónap.

Dr. Rényi-Vámos Ferenc, főorvos, az Országos Onkológiai Intézet Mellkassebészeti Központjának vezetője hosszú éveken keresztül minden héten egy napot a bécsi klinikán töltött.

Dr. Rényi-Vámos Ferenc, főorvos, az Országos Onkológiai Intézet Mellkassebészeti Központjának vezetőjeFotó: Koncz Márton - Origo

Transzplantáció mellett a daganatos betegségeket is tanulmányozta. Végül 2015-ben az Országos Onkológiai Intézetben elvégezték az első magyarországi tüdőtranszplantációt. A beteget a műtét előtt és után is a Semmelweis Intézet segítette, és ők tartották a kapcsolatot a külföldi szervezetekkel. 

Ezután öt éven keresztül bécsi gyámság alatt végezték a hazai műtéteket. Eddig összesen kilencvenkettőt. A terv azonban végig a Bécstől való elszakadás volt. 

Végül szeptember 8-án Bécs teljes egyetértésével önállóvá vált a magyar tüdőtranszplantáció.

"Kezdetben a magyar betegek Bécsbe kerültek, és az orvos is oda ment. Magyar beteg, magyar szerv, magyar orvosok – tehát műtős, altatóorvos, ápolók - mentek ki és végezték el a beavatkozást. Ez pedig így nem volt jó. Ezért megkerestük Orbán Viktor miniszterelnök urat, és megkértük, hogy csináljuk mindezt itthon. A miniszterelnök pedig mindenben támogatott minket,  és a magyar kormány támogatását azóta is élvezzük, ahogy ez korábban is így volt, hiszen addig is mindent a magyar állam fizetett" – mondja dr. Rényi-Vámos Ferenc.

A szakember az Origónak elmondta, hogy a bécsi és magyar számok nagyon hasonlóak, és nem vethetőek össze például a vesetranszplantáció számaival. Ráadásul bővült a kör, már gyerekeken is végeznek el tüdőtranszplantációt.  Ezen belül is vannak olyan műtétek, amelyek nagyon nehezek. Ez az öt év – vagyis amikor eldőlt, hogy Magyarország önállóan végez majd el műtéteket - biztonsági tartalék volt.

Kérdésünkre azt is elmondta, hogy a magyar orvosok megtanulták az egész folyamatot, azt a technikát, amit ott használnak. És mivel a magyar gépek teljesen újak, a feltételek még kedvezőbbek is Magyarországon, mint Bécsben.

Dr. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Intézet igazgatójaFotó: Koncz Márton - Origo

Dr. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Intézet igazgatója a történteket mérföldkőnek nevezte. Elmondta, hogy  óriási feladat volt az Eurotransplantról leválni, a magyar betegeket külön kezelni. Ez nemcsak komoly továbbképzési, hanem technikai feladatot is jelentett. Szeptember 8-a óta az Eurotransplanttal folyamatos az egyeztetés – tette hozzá. 

Most már nemcsak Bécsben, hanem Magyarországon is vannak donorfelajánlások. Magyarországon jelenleg 16-an várnak tüdőtranszplantációra.

Fotó: Koncz Márton - Origo

"A leválást 2015-ben az tette lehetővé, hogy a miniszterelnöki keretből kaptunk több mint 800 millió forintot. Ráadásul 

van egy újabb fejlesztés, amelyet a kormány támogat, ennek összege 3 milliárd forint. Ebből három új műtő készül majd, méghozzá a legmodernebb technikával. 

A határon túli magyarok is ide kerülhetnek majd. Sőt más országok is jelezték, szeretnék, ha betegeiket itt gyógyítanák" - tette hozzá Kásler Miklós miniszter.