Magyarországnak működnie kell!

Koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2020, szeptember, ősz, utazás, aluljáró
Vágólapra másolva!
A több mint 1,8 millió ember részvételével zajló nemzeti konzultáció eredményéből világosan kiderül, hogy a magyarok nem akarnak olyan intézkedéseket, amelyek a járvány miatt újból megbénítják az országot. Ehelyett működő gazdaságot szeretnének, tehát semmiképp sem akarják, hogy az élet ismét leálljon. Magyarország kormánya ezt az álláspontot messzemenőleg figyelembe véve fogja meghozni az elkövetkező napokban és hetekben a koronavírus-járvány második hulláma elleni védelmi intézkedéseket, erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt. Ugyanakkor hatékony járványügyi védekezést is szeretnének az emberek, a kormány pedig a döntései meghozatala előtt az alábbi két legfontosabb szempontot fogja mérlegelni: hogyan lehet megvédeni a magyarok életét, hogyan lehet a gazdaságot felpörgetni.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című reggeli műsorában kijelentette, hogy

Vagyis, nem hagyhatják, hogy a vírus újra megbénítsa az országot, a gazdaságot, az iskolákat, a mindennapi életet.

A kormányfő kiemelte,

a kormánynak van egy haditerve a járvány második hulláma elleni védekezésre, amely elsősorban a nemzeti konzultáció eredményeire és különböző szakértők jelzéseire épül.

A miniszterelnök a rádióbeszéde előtt, a közösségimédia-oldalán közzétett videójában külön megköszönte a nemzeti konzultációs ívek kitöltését és visszaküldését, annak a több mint 1,8 embernek, akik ezt megtették.

A rádióinterjúban Orbán Viktor azt mondta, a kormány éppen azon szigorú korlátozások ellenkezőjére készül, mint amelyek a járvány első hullámában voltak tapasztalhatók, miközben természetesen meg akarja védeni az idősek életét.

Közel 2 millió ember vett részt a nemzeti konzultációban. Nagyon fontos volt a kormány számára, hogy egyetértési pontokat hozzon létre, és ezek alapján vezényeljék a védekezést a második hullámban. A nemzeti konzultációban adott válaszokból világosan kiderül, hogy az embereknek határozott véleményük van. A magyarok azt akarják, hogy hatékonyan védekezzen a kormány a járvány ellen, de eközben az ország, a gazdaság működése ne akadjon el, az élet ne álljon le.

Többségük szerint nem lehet ugyanazt a taktikát alkalmazni, mint tavasszal.

Most az emberek mindennapi életét, az ország működését kell megvédeni.

Természetesen, ahogy eddig is, első az emberi élet. Az emberek életét kell védeni elsősorban, rögtön utána a munkahelyek védelme, vagyis a gazdaság és az iskolák működésének védelme áll.

A miniszterelnök azt mondta, a teljes magyar lakosság jól vizsgázott a járvány első hullámában, amikor erős fegyelmezettség, összetartás, felelősség és kölcsönös segítségnyújtás volt tapasztalható az emberek részéről,

ami már nevezhető nemzeti együttműködésnek

– nyomatékosította.

Orbán Viktor kiemelte,

Az Operatív Törzs szombaton kora reggel, a gazdasági kabinet pedig szombat délelőtt tart ülést - közölte a miniszterelnök.

A kormányfő elmondta,

Az iskola bezárására csak akkor kerülhet sor, ha egy osztály elszigetelése sem segít, de ez akkor is csak úgy történhet meg, hogy közben gondoskodnak a nem fertőzött gyerekek felügyeletéről, hogy a szülők közben dolgozhassanak.

Orbán Viktor felhívta rá a figyelmet, a következő napokban gyakorlati lépésekre is lebontják a kormány haditervét, amellyel munkahelyteremtést, béremelést, beruházásokat szeretnének elérni.

Emlékeztetett rá,

a kormány annyi munkahelyet akar létrehozni, amennyit a vírus megszüntetett, a kabinet intézkedései hatására pedig már ma többen dolgoznak, mint januárban.

A miniszterelnök bejelentésének a lényege tehát az, hogy a döntések meghozatalánál két szempont a legfontosabb:

1. hogyan lehet megvédeni a magyar emberek életét, 2. hogyan lehet a gazdaság motorjait felpörgetni.

Ezekkel összefüggésben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki Kormányinfón kijelentette, hogy

Hozzátette, hogy az egészségügyet felkészítették a második hullámra, és rendelkezésre állnak a hatékony egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök.

Elmondta, hogy

A fizetési moratórium 3000 milliárdos fizetési kötelezettség elmaradását jelentette. 2100 milliárd pedig a tőke- és garanciaprogramok összege, míg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 1500 milliárdot ad. A miniszter kérte, hogy

Közölte, hogy a védekezés eredményessége a halálozási adatokon mérhető le, Magyarországon a második hullámban pedig kevesebben kerülnek kórházba és kevesebben kerülnek lélegeztetőgépre, mint az elsőben. A védekezés területén fontosnak nevezte a határzár időben történt bevezetését is.

A miniszter a legfontosabbnak pedig a járványügyi szabályok betartását és az ország működőképességének a biztosítását mondta.