Orbán Viktor: Fenn kell tartani Közép-Európa gazdaságának működőképességét

Orbán Viktor a visegrádi országok kormányfőinek a délkelet-lengyelországi Lublinban tartott pénteki találkozója után.
Vágólapra másolva!
A V4-országok érdeke, hogy az egész közép-európai gazdaság működőképessége fennmaradjon: úgy kell jól védekezni a koronavírus-járvány ellen, hogy "közben a gazdaságaink működjenek" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) kormányfőinek a délkelet-lengyelországi Lublinban tartott pénteki találkozója után.
Vágólapra másolva!

"Nem elég jól védekezni a megbetegedések és a halálozások számának tekintetében, ez nem elég, hanem eközben fenn kell tartani az országok és a gazdaságok működőképességét" - fogalmazott Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón a koronavírus-járvány második hullámánál alkalmazandó stratégiáról.

Kifejtette:

a gazdaság működésének fenntartását mindenkinek elsősorban a saját hazájában kell megoldania,

de utána a közép-európai gazdasági együttműködés keretében is ezt a vonalat érdemes követni.

A miniszterelnök közölte továbbá:

a V4-ek egy olyan koordinációs rendszert szeretnének felállítani,

amely akár egy órán belüli egyeztetéseket is lehetővé tesz a járvány elleni küzdelemben.
Úgy tűnik, a koronavírus-járvány második hulláma is rendkívül agresszív, a megbetegedések száma világszerte nő - jelezte, hozzátéve:

meggyőződése, hogy a kormányok reakciógyorsasága kulcstényező lesz a következő hónapokban.

Orbán Viktor a visegrádi országok kormányfőinek a délkelet-lengyelországi Lublinban tartott pénteki találkozója után Forrás: Facebook

Orbán Viktor azt is mondta, szeretné, ha a járvány ellenére nem tűnne el a V4-ek lelkesedése. "Azt a fejlődési lehetőséget, ami benne van a gazdaságainkban, továbbra is érvényesítenünk kell", hogy a térség Európa legjobban élhető régiója legyen, és hogy eltűnhessen a kommunizmus miatt felhalmozódott hátrány - fogalmazott, kijelentve:

A fehérorosz helyzetről - amely szintén témája volt a lublini egyeztetésnek - a kormányfő azt közölte: Magyarország támogatja a lengyel erőfeszítéseket, és örül annak a lengyel előterjesztésnek, amely Fehéroroszország irányába egy stratégiai együttműködés gazdasági pillérére tesz javaslatot. "Fontos a demokrácia, fontosak az emberi jogok, de ennek követelése nem lesz elég, többre van szükség, egy stratégiai megközelítésre, és a lengyel javaslat ma ezt célozza" - mondta. Hozzátette, szerinte néhány hét múlva eljuthatnak oda is, hogy a gazdaság után a nagy stratégiai javaslat katonapolitikai-biztonsági lábát is megfogalmazzák, de ehhez szükség lesz az Európai Tanács ülésére, mert ez túlnyúlik a V4-ek hatókörén.