A Magyar Nemzet által megszerzett dokumentumok bizonyítják, hogy a Bíró László vezette Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet ötvenmillió forintnyi vissza nem térítendő támogatáshoz jutott. A baloldal tiszaújvárosi képviselőjelöltje azonban így is tönkretette a céget, és végül egy olyan vállalkozónak adta tovább, akit azóta eltiltottak a cégvezetéstől.

 

Bíró László, a baloldali összefogás jelöltje a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson 2014 augusztusa és 2016 júliusa között igazgató-elnökként vezette a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezetet. A Magyar Nemzet birtokába kerültek olyan dokumentumok, amelyek igazolják, hogy a Bíró vezette szövetkezet mintegy ötvenmillió forintnyi állami támogatáshoz jutott ebben az időszakban. Ennek ellenére a Hegyalja-Mix 2016-ban egy olyan vállalkozóhoz került, akinek egyetlen dolga volt: bezárni a boltot. Bíró utódja, M. J. az Opten adatbázisa szerint karrierje során kilenc céget tett tönkre, és jelenleg is el van tiltva a cégvezetéstől.

A Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet 2013 decemberében jelentkezett a Társadalmi megújulás operatív program, szociális gazdaság fejlesztése a konvergenciarégiókban című pályázatára. A lap birtokába jutott dokumentumok szerint pályázatuk címe a Hegyalja-Mix porhomogenizációs projektje a szociális gazdaság fejlesztésére.

A szövetkezet részére 2013. december 20-án ítéltek meg ötvenmillió forintot a projektre. A dokumentumok szerint a pénz forrása az Európai Szociális Alap, amelynek keretében az Európai Unió támogatja a munkaerőpiaci elhelyezkedést, a hátrányos helyzetű csoportok beilleszkedését, valamint az életlehetőségek általános javítását.

A vissza nem térítendő támogatás 2014 áprilisa és 2015 októbere között érkezett a Hegyalja-Mixhez. Először egy 12,5 milliós részlet landolt a szövetkezet számláján, majd számlaalapú kifizetések történtek összesen 37,5 millió forint értékben. Érdemes visszaidézni: ezen időszak legnagyobb részében Bíró László igazgató-elnöke volt a szövetkezetnek.

A baloldal jelöltje vadászemberként határozza meg magát, így fenyegette meg alkalmazottait isForrás: Facebook

A már említett M. J. 2016 májusától vezette a céget. Az Opten cégadatbázisában csak a 2015-ös kimutatások érhetők el, ezek alapján a szövetkezet az előző évi szolid, pár százezer forintos adózott eredményhez képest 7,8 milliós veszteséget hozott össze. 2016 decemberében a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága hivatalból indított törvényességi felügyeleti eljárásban a céget eltiltotta a további működéstől, egyben megszűntnek nyilvánította, és elrendelte a társaság ellen a kényszertörlési eljárás megindítását.

2017 júliusában végrehajtást kezdeményezett a Hegyalja-Mix ellen az Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. Ezután pedig egyes korábbi alkalmazottak futhattak az elmaradt bérük után.

A Magyar Nemzet által megszerzett dokumentumok szerint a Hegyalja-Mix egyik korábbi dolgozója 2017 szeptemberében jutott a pénzéhez, amelyet végül a bérgarancia alapból utaltak ki számára. Egy másik korábbi dolgozó esetében pedig csak 2018-ban kerülhetett sor az elmaradt bér megigénylésére.

A fizetések utalása helyett fenyegetőzött

Mint azt korábban a Hír TV feltárta, a visszatartott fizetések miatt komoly feszültség keletkezett a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezeten belül.

Amikor az alkalmazottak reklamáltak elmaradt fizetésük miatt, akkor Bíró László lelövéssel fenyegette meg őket.

Ha valaki ellenem beszél, az vigyázzon, mert vadászember vagyok, és ha ilyet hallok, akkor hozom a puskámat, és az illető menekülhet – idézte fel egy tanú Bíró László szavait. Azóta kiderült: Bírónak valóban van fegyvere, vadászik, számos képen pedig elejtett zsákmányával pózol.

A kiszolgáltatott embereket fenyegeti, a riporterek elől menekül

Korábban írtunk arról is, hogy elmenekült a Hír TV kérdései elől az antiszemita botrányba keveredett ellenzéki képviselőjelölt. Bíró László a választási kampánya miatt volt Tiszaújvárosban, ahol a Hír TV azt akarta megtudni tőle, hogy

korábban miért nevezte a fővárost "Judapestnek", és mit értett a kijelentés alatt?

A baloldal az antiszemita, rasszista, a puskájával fenyegetőző jelölt mögött

Korábban Bíró a szerencsi és környékbeli szállodákban lakó izraeli, oroszországi, lengyelországi (általa vélelmezetten) zsidó turistákról a következőket írta a Facebook-oldalára: „A kutyám majd megveszik, amikor a »tetűcsúszdások« elmennek a ház előtt. Dolgoznak barátaim a szállodaiparban, elmondják, mi a helyzet". Vagyis a baloldali összefogás jelöltje ocsmány, antiszemita stílusban beszélt a zsidókról.

Egy másik bejegyzésben azt írta, hogy „kikapcsolták a zsidó uzsora-banktőkét a gazdaságból, megszüntették a háborús jóvátételként eufeminizált kozmopolita rablás kifizetését", majd egy következő hozzászólásában ezt: „A Szent Koronára letett eskü meg smafu. Mifelénk két új alapszervezet is alakult, engem ez jobban érdekel, mint Judapest". 

A MAGYAR FŐVÁROST „JUDAPESTNEK" MINŐSÍTENI TIPIKUS ANTISZEMITA TOPOSZ.

Bíró pártja, a balra tolódott, Gyurcsány-szövetségessé vált Jobbik maradt antiszemita párt, ez pedig láthatóan nem zavarja sem Gyurcsányékat, sem az MSZP-t, sem a Momentumot, sem az LMP-t. Ahogy, úgy tűnik, a fizetések elmaradása és a puskával fenyegetőzés sem zavarja őket, továbbra is támogatják Bírót.