A baloldal judapestező szerencsi jelöltje ötvenmilliós támogatást kapott, a fizetések utalása helyett inkább fenyegetőzött

A baloldal jelöltje vadászemberként határozza meg magát, így fenyegette meg alkalmazottait is
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet által megszerzett dokumentumok bizonyítják, hogy a Bíró László vezette Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet ötvenmillió forintnyi vissza nem térítendő támogatáshoz jutott. A baloldal tiszaújvárosi képviselőjelöltje azonban így is tönkretette a céget, és végül egy olyan vállalkozónak adta tovább, akit azóta eltiltottak a cégvezetéstől.  
Vágólapra másolva!

Bíró László, a baloldali összefogás jelöltje a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson 2014 augusztusa és 2016 júliusa között igazgató-elnökként vezette a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezetet. A Magyar Nemzet birtokába kerültek olyan dokumentumok, amelyek igazolják, hogy a Bíró vezette szövetkezet mintegy ötvenmillió forintnyi állami támogatáshoz jutott ebben az időszakban. Ennek ellenére a Hegyalja-Mix 2016-ban egy olyan vállalkozóhoz került, akinek egyetlen dolga volt: bezárni a boltot. Bíró utódja, M. J. az Opten adatbázisa szerint karrierje során kilenc céget tett tönkre, és jelenleg is el van tiltva a cégvezetéstől.

A Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet 2013 decemberében jelentkezett a Társadalmi megújulás operatív program, szociális gazdaság fejlesztése a konvergenciarégiókban című pályázatára. A lap birtokába jutott dokumentumok szerint pályázatuk címe a Hegyalja-Mix porhomogenizációs projektje a szociális gazdaság fejlesztésére.

A szövetkezet részére 2013. december 20-án ítéltek meg ötvenmillió forintot a projektre. A dokumentumok szerint a pénz forrása az Európai Szociális Alap, amelynek keretében az Európai Unió támogatja a munkaerőpiaci elhelyezkedést, a hátrányos helyzetű csoportok beilleszkedését, valamint az életlehetőségek általános javítását.

A vissza nem térítendő támogatás 2014 áprilisa és 2015 októbere között érkezett a Hegyalja-Mixhez. Először egy 12,5 milliós részlet landolt a szövetkezet számláján, majd számlaalapú kifizetések történtek összesen 37,5 millió forint értékben. Érdemes visszaidézni:

ezen időszak legnagyobb részében Bíró László igazgató-elnöke volt a szövetkezetnek.

A baloldal jelöltje vadászemberként határozza meg magát, így fenyegette meg alkalmazottait is Forrás: Facebook

A már említett M. J. 2016 májusától vezette a céget. Az Opten cégadatbázisában csak a 2015-ös kimutatások érhetők el, ezek alapján a szövetkezet az előző évi szolid, pár százezer forintos adózott eredményhez képest 7,8 milliós veszteséget hozott össze. 2016 decemberében a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága hivatalból indított törvényességi felügyeleti eljárásban a céget eltiltotta a további működéstől, egyben megszűntnek nyilvánította, és elrendelte a társaság ellen a kényszertörlési eljárás megindítását.

2017 júliusában végrehajtást kezdeményezett a Hegyalja-Mix ellen az Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. Ezután pedig egyes korábbi alkalmazottak futhattak az elmaradt bérük után.

A Magyar Nemzet által megszerzett dokumentumok szerint a Hegyalja-Mix egyik korábbi dolgozója 2017 szeptemberében jutott a pénzéhez, amelyet végül a bérgarancia alapból utaltak ki számára. Egy másik korábbi dolgozó esetében pedig csak 2018-ban kerülhetett sor az elmaradt bér megigénylésére.

A fizetések utalása helyett fenyegetőzött

Mint azt korábban a Hír TV feltárta, a visszatartott fizetések miatt komoly feszültség keletkezett a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezeten belül.

Amikor az alkalmazottak reklamáltak elmaradt fizetésük miatt, akkor Bíró László lelövéssel fenyegette meg őket.

– idézte fel egy tanú Bíró László szavait. Azóta kiderült: Bírónak valóban van fegyvere, vadászik, számos képen pedig elejtett zsákmányával pózol.

A kiszolgáltatott embereket fenyegeti, a riporterek elől menekül

Korábban írtunk arról is, hogy elmenekült a Hír TV kérdései elől az antiszemita botrányba keveredett ellenzéki képviselőjelölt. Bíró László a választási kampánya miatt volt Tiszaújvárosban, ahol a Hír TV azt akarta megtudni tőle, hogy

korábban miért nevezte a fővárost "Judapestnek", és mit értett a kijelentés alatt?

A baloldal az antiszemita, rasszista, a puskájával fenyegetőző jelölt mögött

Korábban Bíró a szerencsi és környékbeli szállodákban lakó izraeli, oroszországi, lengyelországi (általa vélelmezetten) zsidó turistákról a következőket írta a Facebook-oldalára: „A kutyám majd megveszik, amikor a »tetűcsúszdások« elmennek a ház előtt. Dolgoznak barátaim a szállodaiparban, elmondják, mi a helyzet". Vagyis a baloldali összefogás jelöltje ocsmány, antiszemita stílusban beszélt a zsidókról.

Egy másik bejegyzésben azt írta, hogy „kikapcsolták a zsidó uzsora-banktőkét a gazdaságból, megszüntették a háborús jóvátételként eufeminizált kozmopolita rablás kifizetését", majd egy következő hozzászólásában ezt: „A Szent Koronára letett eskü meg smafu. Mifelénk két új alapszervezet is alakult, engem ez jobban érdekel, mint Judapest".

A MAGYAR FŐVÁROST „JUDAPESTNEK" MINŐSÍTENI TIPIKUS ANTISZEMITA TOPOSZ.

Bíró pártja, a balra tolódott, Gyurcsány-szövetségessé vált Jobbik maradt antiszemita párt, ez pedig láthatóan nem zavarja sem Gyurcsányékat, sem az MSZP-t, sem a Momentumot, sem az LMP-t. Ahogy, úgy tűnik, a fizetések elmaradása és a puskával fenyegetőzés sem zavarja őket, továbbra is támogatják Bírót.