Így változik a védekezés a koronavírus-járvány második hulláma alatt

Koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2020, szeptember, ősz, tömeg, sok ember, idős, nyugdíjas, tanuló, diák, utazás, tömegközlekedés, metró
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok kormányzati megnyilvánulásaiból az látszik, hogy korlátozások helyett az ország működőképességre helyeződik a hangsúly a vírus elleni védelemben. Ugyan az alapvető, általános biztonsági intézkedéseket (maszkviselés, társadalmi távolságtartás) továbbra is be kell tartani, de az élet gyakorlatilag a mindennapi mederben folytatódhat tovább. Így az iskolákat nem zárják be, a turisztikai-vendéglátó szektor pedig a korábbiakkal ellentétben nem fog leállni. A kormány a magyar emberekkel közösen határozta meg a védekezés irányvonalait: a Nemzeti Konzultációt kitöltő, közel 1,8 millió válaszoló véleménye volt a döntő.   
Vágólapra másolva!

Az már most látszik, hogy alapvetően másképp kell hozzáállni a koronavírus-járvány második hullámához, mint az elsőhöz. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt azzal magyarázta, hogy a határlezárással a kormány elvágta a vírus utánpótlási vonalait, és a korábbiakhoz képest csekélyebb a vírus ereje. A tárcavezető nagyvonalakban vázolta az új védelmi forgatókönyvet, a részleteket azonban Orbán Viktor kormányfő bontotta ki az M1-nek adott rendkívüli interjújában.

Nem állhat le az ország

A kormányzati szereplők eddigi megnyilvánulásaiból az látszik, hogy a korlátozások helyett az ország működőképességére helyeződik a hangsúly a vírus elleni védelemben. "A rugalmasság, a cselekvőképesség a legfontosabb. Most a döntések irányát kell kijelölni, amely egyértelmű: Az országnak működnie kell!" - adta ki a jelszót a kormányfő.

De mit is takar ez? Ahogy a korábbiakból kidomborodott,

a járvány második szakaszában az emberi életek védelme után a legfontosabb cél a magyar gazdaság működőképességének megőrzése. Így nem állhat le a turisztikai- vendéglátó szektor, az iskolák pedig nem zárhatnak be.

Ugyanis amennyiben ez megtörténne, annak az országra nézve komoly gazdasági következményei lennének. Éppen ezért a miniszterelnök legfontosabbnak a munkahelyek védelmét nevezte, és további új munkahelyek létrehozását ígérte. Szerinte egyetlen problémás terület van, az pedig a budapesti turizmus, hiszen az ide látogatók szinte 100 százalékban külföldiek. Úgy látja ugyanakkor, hogy a főváros a külön erre a célra elkülönített 100 milliárd forintjából meg tudja segíteni a szállodákat, a vendéglátósokat és a taxisokat.

A járvány második szakaszában elsődleges cél a magyar gazdaság működőképességének megőrzése (illusztráció) Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az is látszik, hogy a gazdaság működőképességének megőrzése mellett a magyar családok védelme lesz a védekezés másik fontos eleme. A kormány szerint életszínvonaluk megőrzése a járvány második hulláma alatt is kiemelt feladat. Éppen ezért október elsejétől egy újonnan felállított minisztérium, Novák Katalin családügyekért felelős, családokkal foglalkozó tárca nélküli miniszterként fogja szolgálni az ügyet. Ezzel a korábbinál is hangsúlyosabb szerepet kap a magyar családok védelme a kormányzat munkájában.

A kabinet vezető politikusainak megnyilvánulásaiból pedig az következik, hogy

nem lesz radikális irányváltás a védekezés területén, mert nincs is szükség erre.

"Valamennyi forgatókönyvre felkészültünk, ha mindenki betartja a szabályokat, akkor az idősek életét megvédjük, a családok életszínvonala nem fog csökkeni, az ország pedig működni fog" - összegzett szombaton Orbán Viktor, aki szerint fegyelmezett hozzáállással egyszerre meg lehet védeni a magyar emberek életét és a magyar gazdaság versenyképességét, az egyik nem zárja ki a másikat.

Nagyon fontos a maszk helyes viselése, az orrot és a szájat is el kell takarni vele (illusztráció) Fotó: Polyák Attila - Origo

Megváltozik a védekezés

Hogyan fog védekezni az ország a járvány második szakaszában? Ahogy az a miniszterelnök szavaiból kiderült, a kormány nem szeretne az első hullám alatti időszakhoz hasonló szigorításokat (kijárási korlátozás, iskolabezárások stb.) bevezetni, ugyanakkor az alapvető, általános biztonsági intézkedéseket továbbra is be kell tartani. Így tehát

  • a társadalmi távolságtartást,
  • a maszkviselést, valamint
  • a kórházak és a szociális intézmények látogatásának a tilalmát.

Kulcsszerepe lesz a maszkviselésnek, hiszen

ha mindenki szabályszerűen viseli a védőfelszerelést, akkor azzal jelentősen csökken a vírus átterjedésének esélye.

Éppen ezért innentől kezdve komoly bírságra számíthatnak azok, akik nem hordják zárt terekben. A boltosok pedig ennél is súlyosabb büntetésre számíthatnak: első szabályszegés esetén pénzbírságot, második esetben figyelmeztetést kapnak, harmadik alkalommal pedig bezárják az üzletüket."A közös érdektől vezényeltetve hozzuk meg a döntéseket és akarjuk betartatni őket, nem csak önmagukért" - fogalmazott a kormányfő, kiemelve, hogy mindenki felelős mindenkiért.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint jók az ország kilátásai, amennyiben mindenki fegyelmezetten áll hozzá a járvány elleni védekezéshez (korábbi felvétel) Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az általános biztonsági szabályokon túl egyes területeken is születtek kormányzati intézkedések. Október 1-től kezdve az oktatási intézményekbe belépőknek megmérik a testhőmérsékletét, az iskolákba pedig továbbra sem mehetnek be szülők. A kormány ugyanakkor nem tartja indokoltnak az iskolák bezárását, ezért a téma jelenleg nincs napirenden. A bárok és szórakozóhelyek este tizenegy óra utáni bezárásáról pedig úgy fogalmazott a miniszterelnök, hogy "vannak még további kérdések, amiket meg kell tárgyalni."

Még egy fontos különbség az előző időszakhoz képest: mivel várhatóan az egész világban nagyobb lesz a napi fertőzöttek száma, ezért az új értékmérő a halálozások száma lesz. A kormányzat álláspontja szerint a sikeres védekezést a halálesetek alacsony száma jelenti. Ebben Magyarország látványosan jól teljesít, a legtöbb európai országban sokkal rosszabbak (a lakosságarányosan vett) mutatók. A cél tehát (továbbra is) az, hogy minél kevesebben haljanak meg a járvány második hulláma alatt. A miniszterelnök már pénteki rádióinterjújában és a szombat este az M1-en is elmondta, hogy az egészségügy készen áll a második hullámra, senki nem marad most sem ellátatlanul.

Vonalvezető volt a Nemzeti Konzultáció

Ahogy az több helyen is elhangzott, a Nemzeti Konzultáció vezetett a járvány elleni védekezésben bekövetkezett hangsúlyeltolódáshoz. Mint ismert, a kormány kilencedik alkalommal kérte ki a magyar emberek véleményét, ezúttal a koronavírussal kapcsolatos kérdéseken volt a hangsúly. A kabinet külön megkérdezte a polgároktól, hogy a második hullám esetén milyen kormányzati intézkedéseket támogatnak. Többek között meg lehetett jelölni a kijárási korlátozások bevezetését, a távolságtartás elrendelését, a maszkviselés elrendelését, az országhatárok lezárását, oktatási intézmények bezárását, valamint a rendezvények korlátozását. Ezen a kérdésen felül további nyolc, koronavírussal kapcsolatos kérdés kapott helyett a konzultációban.

Az összesített eredmények szerint 1 millió 793 ezren töltötték ki a kérdőíveket, amit a kormány megfelelő alapnak tekintett a további intézkedések meghozatalához. "Nyáron levezényeltünk egy Nemzeti Konzultációt, és abból megtudtuk, hogyan szeretnék megvalósítani a magyar emberek a védekezés menetét. Sokkal nyugodtabb és magabiztosabb vagyok, mint tavasszal" - mondta Orbán Viktor az M1-en, hozzátéve, hogy

a válaszadók azt várják el, hogy az ország működésképes maradjon és ne bénuljon meg.

A miniszterelnök azért is nyugodtabb, mint korábban, mert "teljes mértékben fel tudták készíteni az egészségügyi rendszert a második hullámra".