A maszkviselés a védekezés alapja, az emberek pedig elvárják, hogy betartassák a szabályokat

Koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2020, szeptember, ősz, tömegközlekedés, busz, buszmegálló, utazás
Vágólapra másolva!
Nemcsak a vásárlót, a boltost is megbírságolják, ha nem figyel a járványügyi szabályok betartására, sőt, ha ezt többször is elmulasztja, akkor akár bezárhatják az üzletet - erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök szombat este az M1-en. A kormányfő szerint a maszkviselés a védekezés alapja, az emberek pedig joggal várják el, hogy a járványügyi szabályokat betartassák. Múlt héten az Origo megnézte, nagyon sok boltban nem viselnek maszkot az eladók, vagy nem helyesen hordják azt.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton interjút adott az M1-nek a koronavírus-járvány elleni védekezés, illetve a nemrég zárult Nemzeti Konzultáció eredményei kapcsán. A közel 1,8 millió ember, aki visszaküldte a konzultációs ívet, világossá tette: Magyarországnak működnie kell. Ennek megfelelően a válaszadók azt várják a kormánytól, hogy mindent tegyen meg, hogy a vírus ne tudja megbénítani az országot és a magyarok mindennapjait. Ehhez azonban az emberek első hullám alatt tapasztalt fegyelmezettsége, a bizonyítottan működő védelmi szabályok betartása és betartatása is fontos. Ezentúl,

ha valaki egy boltban nem visel maszkot, akkor a vásárlót és a boltost is megbírságolják. A boltos második esetben figyelmeztetést is kap, harmadik esetben pedig be fogják zárni az üzletet.

Orbán Viktor kormányfő és Pintér Sándor belügyminiszter a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ülése előtt a Belügyminisztérium épületénél 2020. szeptember 12-én Forrás: MTI/Fischer Zoltán

A kormányfő kijelentette:

A közös érdektől vezényeltetve hozzuk meg a döntéseket és akarjuk betartatni őket, nem csak önmagukért - tette hozzá Orbán Viktor, aki arra kérte az embereket, hogy a boltok mellett a tömegközlekedésen is tartsák be az egészségügyi előírásokat.

A kormányfő rámutatott arra is, hogy ezek betartatása azért fontos, mert értelmes, védelmi szabályok.

- tette hozzá. Az emberek pedig joggal várják el a rendőrségtől, hogy betartassák a szabályokat.

Az interjút itt nézheti meg:

A szabályok betartásának ellenőrzésére ugyanis a jelek szerint kifejezetten szükség van. Az Origo több budapesti üzletet és bevásárlóközpontot megnézett, és kiderült, hogy a legtöbb helyen egyáltalán nem vagy csak alig figyelnek a szabályok betartására. Találtunk olyan boltot, ahol hetek óta üres a vásárlóknak szánt kézfertőtlenítő, meg persze olyat is, ahol egyáltalán nem is volt ilyen.

Az eladók többsége az általunk felkeresett boltokban nem, vagy rosszul viselte a maszkot, nem takarta vele az orrát, esetleg az állán hordta.

Hiába a nagy plakátok a multik boltjainak bejáratánál, ha az eladó végül csak hezitálás után, valószínűleg azért vette fel, mert újságírónkkal együtt több vevő is arcmaszkban ment oda hozzá.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Abban minden szakember egyetért, hogy a boltokban, ahol sokszor szűk helyen nagyon sok ember összegyűlik és jár, fontos a maszkok viselése. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint

zárt térben 80 százalékkal csökken a fertőzés esélye, ha mindenki felveszi a száját, orrát eltakaró maszkot.

Ráadásul a maszk viselése az eladóknak is érdekük, hiszen nagyon sok emberrel találkoznak, így nagyobb az esélye, hogy megfertőződnek.

Persze nemcsak a boltokban, hanem a tömegközlekedésen, és minden olyan helyen, ahol nem lehet tartani az emberek között a kellő távolságot nagyon fontos az arcmaszkok helyes viselése, úgy, hogy az a szájat és az orrot is takarja. Orvosok bizonyították, hogy a cseppfertőzésen, tehát köhögésen és tüsszentésen túl levegőben is terjedhet a vírus, ezzel szemben pedig a maszk tud védeni.