A Fidesz-KDNP fővárosi frakciója azt szorgalmazza, hogy a városvezetés különítsen el 50 milliárd forintot a Budapesten az idegenforgalomból és a turizmusból élők támogatására, és ennek érdekében nyújtották be javaslatukat, amelyről a Fővárosi Közgyűlés hétfői délutáni rendkívüli ülésén születhet majd döntés - mondta el Láng Zsolt, a képviselőcsoport vezetője hétfőn.

A koronavírus-járvány második hulláma nemcsak az egészségünket, hanem a gazdaság működőképességét és a munkahelyek megtartását is veszélyezteti. Budapesten ez különösen igaz, hiszen a budapesti turizmus a fővárosnak egy jelentős adóbefizetője volt eddig. A járvány miatt a külföldi turisták nem jönnek, így a szállodák, a vendéglátóipari és a kiskereskedelmi egységek, valamint a taxisok kifejezetten veszélyben vannak  - mondta Láng Zsolt.

A kormánypárti politikus hozzátette: a Fidesz-KDNP fővárosi frakciója úgy gondolja, a fővárosnak félre kell tennie 50 milliárd forintot, hogy különböző pályázati utakon, illetve az érdekképviseletekkel történő egyeztetés alapján pénzt juttasson a turizmusban és idegenforgalomban dolgozó embereknek. 

Láng ZsoltForrás: MTI/Balogh Zoltán

Azért van szükség erre, hogy megmaradhassanak a vállalkozások és a munkahelyek  - mondta Láng Zsolt, megjegyezve, hogy a fővárosnak van pénze.

A frakcióvezető az előterjesztésükhöz fűzött főjegyzői észrevételről azt mondta, a főjegyző "különböző technikai szőrszálhasogatásba megy", az elvi kérdés az, hogy akar-e a főváros vezetése segíteni és hajlandó-e a kérdéssel foglalkozni. Vagy támogatják a javaslatukat, és elkezdődik az idegenforgalomban és turizmusban dolgozó munkavállalók és vállalkozók megsegítése, vagy nem, és úgy gondolja a főváros vezetése, hogy semmi feladata nincsen szemben például Béccsel, Londonnal.  Akkor lehet nemet mondani és mindenféle indokot találni, hogy hogyan lehet az indítványt lesöpörni - tette hozzá Láng Zsolt.