A koronavírus-járvány második hullámában egyszerre kell fenntartani az oktatás és a gazdaság működőképességét Magyarországon - jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Páter Bárkányi János katolikus tanintézmény új épületegyüttesének átadásán, Szécsényben hétfőn.

Soltész Miklós aláhúzta, hogy a vírushelyzet sok mindent felülírt, ám a felnőtteket most is kötelezi a gyerekek sorsáról való gondoskodás. 

Továbbá elmondta, hogy a kormánynak pedig az a feladata és felelőssége, hogylátva, mekkora terhet jelentett a szülőknek és a pedagógusoknak a tavaszi átállás - amennyire lehet, ne jöjjön vissza az az időszak, és vigyázzunk egymásra, gyermekeinkre.

A szécsényi Páter Bárkányi János katolikus tanintézmény gimnáziumának új épülete az átadásának napján.Forrás: MTI/Komka Péter

 Az államtitkár hozzátette, hogy a kormánynak a gazdaságot is óvnia kell, fenntartva mindkét terület működőképességét, hiszen

ha le kell állni, az szegénységet jelent, holott mára elértük, hogy harmadával alacsonyabb a szegénységben élők száma, mint egy évtizede.Tovább elmondta, hogy ez idő alatt több mint 900 ezer embert emelt ki a szegénységből az, hogy van állása, ezért a munkahelyeket meg kell őrizni.

Stayer László polgármester, Selmeczi Zoltán, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának főigazgatója, Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Balla Mihály fideszes országgyűlési képviselő és Szenográdi Tamás intézményvezető átvágja a nemzeti színű szalagot a új épületegyüttes avatásánForrás: MTI/Komka Péter

Soltész Miklós emlékeztetett, hogy tíz éve Nógrád megyét még hatalmas munkanélküliség, sok nehézség, szenvedés és többnyire lepusztult infrastruktúra jellemezte.

Továbbá úgy értékelte, hogy mára visszatért a megyében élők becsülete, tisztelete, mint ahogyan ez a vidék is újra bekapcsolódott az ország vérkeringésébe. Ezenfelül megjegyezte, hogy a helyiek becsületesen élnek és dolgoznak, így megérdemlik a kormány támogatását is.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ferences szerzetesekkel beszélget az avatónForrás: MTI/Komka Péter

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy sok nehéz helyzetben lévő családnak jelentett könnyítést a gyermekétkeztetés kiemelt támogatása.

Közlése szerint az elmúlt tíz évben az erre fordított forrás háromszorosára, 87 milliárd forintra nőtt, és ugyancsak komoly segítség, hogy ma már minden nappali tagozatos diák - 1,2 millió fiatal - ingyenes tankönyvellátásban részesül.

Soltész Miklós a katolikus tanintézmény új tornacsarnokában kosárlabdázikForrás: MTI/Komka Péter

Az új, gimnáziumi osztálytermeket és kiszolgáló helyiségeket, továbbá egy 1000 négyzetméteres tornatermet magában foglaló épületegyüttesről szólva Soltész Miklós arról beszélt, hogy talán a legfontosabb, hogy az iskolában milyen útravalót kapnak a gyerekek. A szécsényi Páter Bárkányi János katolikus tanintézmény névadóját, II. Rákóczi Ferenc gyermekkori nevelőjét, ferences rendi papot a tudás szeretete és tisztelete mellett a szolgálat is jellemezte. Soltész Miklós azzal folytatta, hogy életútja példa az intézményben dolgozók és tanulók számára.

Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke kosárlabdázik a Páter Bárkányi János tanintézmény tornacsarnokában.Forrás: MTI/Komka Péter

Kitért arra is, hogy az egyházi iskolák országszerte azt sugározzák, hogy a hit mellett fontos a tudás, a közösségszeretet és a közösség szolgálata is. Ezt fontos továbbadni a következő generációknak, melyben az állami és helyi segítség, illetve összefogás egyaránt nélkülözhetetlen.

Természettudományi terem a tanintézmény gimnáziumának új épületébenForrás: MTI/Komka Péter

Végül közölte, hogy a most átadott beruházás is egy ilyen együttműködés eredménye, melyhez a kormány uniós forrásból mintegy 500 millió forinttal, az egyház 600 millió forinttal, az önkormányzat pedig 140 millió forint értékben járult hozzá.