Így tudjuk személyesen is megmenteni a Földet

Vágólapra másolva!
A Ninc B bolygó szerzője, Mike Berners-Lee egyetemi professzor a lehető legszélesebb perspektívában vizsgálja a 21. század szinte valamennyi környezeti és gazdasági kihívását, kérdőjelezi meg azt, ahogyan élünk, gondolkodunk, és mindeközben az egyes ember felelősségére is apellál. Egyszerre sokkolja, meglepi és meg is nevetteti az olvasót.
Vágólapra másolva!

Az emberiség történelme során a domináns kultúrák úgy tekintettek a bolygóra, mint valami óriási, robosztus dologra, amivel bármit is tesznek, úgyis képtelenek jelentősebb kárt tenni benne. Ennek az időnek vége, figyelmeztet a kutató, már az antropocén korban élünk, vagyis nagy játékosok lettünk egy kicsiny bolygón.

Stephen Hawking, a világszerte elismert elméleti fizikus szerint

„az elkövetkezendő 100 év alatt nem fogunk gyarmatokat létesíteni a világűrben". Vagyis nincs B bolygónk, épp ezért nagyon elővigyázatosnak kell lennünk azzal kapcsolatban, hogy mit teszünk az egyetlen lehetséges élőhelyünkkel.

Népességnövekedés; a világ élelmezése; klímaváltozás; fenntartható fejlődés; a biodiverzitás csökkenése; antibiotikum-rezisztencia, mindent elárasztó műanyagok – az emberiség előtt álló akadályok sora szinte végtelennek tűnik. A könyv részletesen, érdekfeszítően és szókimondó stílusban tárja fel a bolygónkat és ezáltal az emberiséget fenyegető legfontosabb globális környezeti és társadalmi problémákat.

Forrás: Origo

Ha a probléma globális, mit tehetek én? – teszi fel a nagyon sokakban megfogalmazódó kérdést, hiszen nagyon könnyű és kényelmes porszemként vagy hangyaként látni magunkat a globális rendszerekhez képest.

A kötet praktikus és inspiráló ötleteket mutat be, hogyan járulhatunk hozzá személyesen is bolygónk megmentéséhez.

Vajon ehhez mindannyiunknak vegetáriánusnak kellene lennünk? Mit tehetünk az élelemiszer-pazarlás ellen? Utasítsuk-e el a repülőgépen szállított gyümölcsöket vagy a fóliasátorban termelt zöldségeket? Hogyan utazhatunk? Ilyen és ehhez hasonló, a bolygó sorsával kapcsolatos aggodalmakra és kérdésekre is választ ad.

A könyvet sokféleképpen lehet olvasni: véletlenszerűen felütve, témakörök után kutatva a tartalomjegyzékben és a tárgymutatóban, esetleg a betűrendes témakeresőben, vagy (a szerző reményei szerint) logikus sorrendben, az elejétől a végéig haladva.

Az első pár rész a nyilvánvaló fizikai, technológiai és tudományos problémákról szól, megalapozva ezek mélyebb megértését, majd áttér az értékek és az igazság területére. Zárásképp pedig olyan új, 21. századi gondolkodásmódokról ír, amelyeket el kell sajátítanunk ahhoz, hogy képesek legyünk válaszokat adni az atropocén kihívásaira.