Ellenőrzik a járványügyi szabályok betartását az iskolákban

iskolakezdés, iskola, 2020. szeptember 1, maszk, diákok, diák, tanár, maszk, tankönyv, tanterem, Budapest, belváros, sulikezdés, koronavírus, Eötvös József Gimnázium
Vágólapra másolva!
Az oktatási intézményekben a járványügyi intézkedések betartását, valamint a megfelelő tisztító- és fertőtlenítőszerek, kézfertőtlenítők, folyékony szappanok, papír kéztörlők meglétét is ellenőrzik szúrópróbaszerűen a kormányhivatalok népegészségügyi feladatkörében eljáró járási, valamint fővárosi kerületi hivatalok - írta a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Az iskoláknak a központi ajánlás alapján mindenhol saját intézkedési tervet kellett kidolgozniuk, a kormány biztosította a tanévkezdéshez szükséges fertőtlenítőszer-mennyiséget, és októbertől minden iskolában biztosított lesz a lázmérés is - írta a Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása alapján.

Tanévkezdés a budapesti Eötvös József Gimnáziumban. Az új rendelkezés szerint az órákon nem kötelező a védőmaszk viselése, a közösségi terekben viszont mindenkinek el kell takarnia az arcát Fotó: Csudai Sándor - Origo

A legfontosabb szabályokat rögzítő, folyamatosan aktualizált intézkedési terv elérhető az Oktatási Hivatal honlapján. Eszerint

a tanítási órákon és foglalkozásokon nem kötelező a védőmaszk viselése, a közösségi terekben viszont mindenkinek el kell takarnia az arcát.

Jó idő esetén a tanórák az udvaron is megtarthatók;

kerülni kell az osztályok keveredését, fel kell függeszteni az úszásoktatást, délutáni sportköröket, énekkari és egyéb szabadidős foglalkozásokat, illetve el kell halasztani a rendezvényeket.

A nevelőtestületek főként az online térben szervezik meg az értekezleteiket és szakmai megbeszéléseiket. Szülő vagy más kísérő nem léphet be az iskolába.

Ha valahol a gondos óvintézkedések ellenére mégis megjelenik a fertőzés, akkor kizárólag az operatív törzs dönthet tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről, rendkívüli szünetet pedig az Oktatási Hivatal rendelhet el. Gyerekfelügyeletet az online tanítás, illetve szünet idején is biztosítanak.