A kormányzat által meghozott összes intézkedés annak a jegyében született, hogy a vírus ellen védekezni kell, de úgy, hogy Magyarország közben működjön. Ennek érdekében szigorították a maszkhasználatot a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban, szerdán pedig a miniszterelnök bejelentette ennek kiterjesztését. Bezárnak éjjelre a szórakozóhelyek. A mindennapi életben jelen lévő szabályok mellett a kormányzat a gazdaságban is mindent megtesz, hogy a lehető legjobb körülmények között várja az ország a járvány végét. 

A koronavírus-járvány ellen "van olyan haditerv, ami működőképesen tartja Magyarországot" - mondta még múlt szombaton Orbán Viktor. A kormányfő szerint a virológusok és járványügyi szakemberek is olyan tanácsokat adnak, hogy így tudjuk tartani az országot, működjön a turizmus, a vendéglátás, az oktatás, a kultúra, a sport.  De ehhez az kell, hogy mindenki betartsa az alapszabályokat: hordjuk a maszkot, tartsuk a távolságot, ahol kell, vagy például ne látogassuk a kórházakban a hozzátartozóinkat. A szankciók is lehetővé váltak, például 

ha valaki egy boltban nem hordja a maszkot, és ez kiderül, akkor ő is, és a boltos is büntetést kap. Mindenkinek tudnia kell, hogy maga és mások érdekében is be kell tartani azt a néhány egyszerű szabályt, amit hoztunk - fejtette ki Orbán Viktor.

Azóta a kormány döntött a maszkviselés kiterjesztéséről, ezentúl a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, ügyfélfogadási irodákban is viselni kell majd. Éjjel 11-től bezárnak a szórakozóhelyek, az iskolákban októbertől kötelezően mérik a testhőmérsékletet, és teljes körű a látogatási tilalom a kórházakban és szociális intézményekben. Fennmaradnak a beutazási korlátozások is.

Mindezek mellett most mutatjuk, milyen intézkedéseket hozott a kormány a járvány elleni védekezéshez és az ország működtetéséhez.

Szigorodik a maszkhasználat a tömegközlekedési eszközökönFotó: Csudai Sándor - Origo

Szigorodó maszkhasználat

Szeptember 14-én életbe léptek a maszkviselésre vonatkozó szigorítások a MÁV-Start és a Volánbusz járatain: keddtől kizárhatóak az utazásból, vagyis leszállíthatók a járművekről 

azok az utasok, akik nem hordanak az orrukat és szájukat eltakaró maszkot, kendőt vagy sálat a MÁV és a Volánbusz járatain. 

A vonatokon a Készenléti Rendőrséggel, a polgárőrséggel és a vagyonőrökkel együttműködve ellenőrzik a maszkviselés betartását a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

A Volánbusznál az autóbusz-vezetők kötelesek megtagadni a felszállást, ha az utas nem tartja be a maszkviseléssel kapcsolatos előírásokat, és a kötelezettségnek egyszeri felszólításra sem tesz eleget.

Utazás közben a jegy- és bérletellenőrök ellenőrzik az előírás betartását, és egyszeri, eredménytelen felszólítás után, lakott területen megállva kizárják az utazásból az érintetteket - vagyis leszállítják őket. Korábban kiderült, a buszokra is kérhetnek rendőrt a helyzet tisztázása érdekében.

Megfelelő maszkviselésnek a száj- és az orr eltakarása számít. 

Mindkét közlekedési társaság arra kéri utasait, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne induljanak útnak.  

Ahogy említettük, emellett a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, ügyfélfogadási irodákban is viselni kell majd a maszkot.

Új szabályok lesznek Budapesten isFotó: Polyák Attila - Origo

Így segítik a nagyobb rendezvények megtartását

Mindezek mellett a Nemzeti Népegészségügyi Központ szeptember 14-én új eljárásrendet adott ki, miszerint a nagy létszámú rendezvények megtartását – függetlenül attól, hogy zenés-táncos rendezvénynek minősülnek-e jogszabály szerint – járványügyi szempontból nem támogatja az operatív törzs.

Ha a rendezvényt ennek ellenére meg kívánják tartani, úgy a lebonyolítás során a megelőzés érdekében az alábbiakra szükséges figyelemmel lenni:

 • A vírus terjedése szempontjából a legnagyobb veszélyt a megbetegedett köhögő, tüsszögő ember jelenti, ezért az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedés, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személyek vegyen részt a rendezvényen.
 • Továbbra is a fertőzés megelőzésének legfontosabb eszköze a gyakori, alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés.
 • Szigorúan be kell tartani a köhögés etikettszabályait (papírzsebkendő használata, annak hiányában behajlított kar könyökhajlatába történő köhögés, tüsszentés).
 • Kerülni szükséges a felesleges közvetlen testkontaktust, a hagyományos üdvözlési formákat, valamint a saját arc, szem, száj érintését is.
 • A helyszínen a szociális helységekben biztosítani kell legalább a szappanos kézmosási lehetőséget, papírkéztörlő használatát, lehetőség szerint vírusölő hatású kézfertőtlenítőszert.
 • Javasolt érintésmentes vírusölő hatású kézfertőtlenítő-adagoló berendezés elhelyezése.
 • Rendkívül fontos a rendszeres takarítás és a felületek vírusölő szerrel történő fertőtlenítése.
 • Nagyon fontos a közvetlen (szoros) kontaktusok számának csökkentése, melynek érdekében javasolt a 1,5 méteres távolság lehetőség szerinti tartása a résztvevők között.
 • Sorban állás helyszínein biztosítani kell, hogy a sor ne torlódhasson fel, és tartható legyen a várakozók között a megfelelő védelmet biztosító távolság.
 • A WHO ajánlása szerint maszk viselése javasolt minden olyan helyen, ahol nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása.
 • Zárt térben kiemelt figyelmet kell fordítani a folyamatos vagy rendszeres, fokozott intenzitású természetes szellőztetésre.

A rendezvény lebonyolítása során a megelőző intézkedések betartása elsősorban a szervezők felelőssége.

Több életbevágóan fontos gazdasági döntést hozott a kormányFotó: Szabó Gábor - Origo

Gazdasági lépések

Az előbb említett lépések mellett a gazdaságot is működésben tartja a kormány. A legfontosabb lépések közé tartozott, hogy

 • minden magánszemély és vállalkozás március 18. huszonnégy órakor fennálló hitelének tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztették. A törlesztési moratórium lejárta után a hiteleket tovább kell fizetni. A bankok a moratórium alatt kamatot számolhatnak fel a tartozásra, ezáltal a teljes visszafizetendő összeg növekedhet, ugyanakkor a havi törlesztő összege nem változhat 2021-től sem. Ez a gyakorlatban a hitel futamidejének a meghosszabbodását jelenti.
 • A 2020. március 19-től felvett lakossági fogyasztási hitelek THM-ét a kormány 5,9 százalékban (jegybanki alapkamat plusz 5 százalékpont) maximalizálta az év végéig. 
 • A kormány június 30-ig, a járvány első hulláma, a kijárási korlátozások idején és közvetlenül utána a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatás, a sport, a kultúra és a személyszállítás területén a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljesen elengedte, míg a munkavállalók esetében nyugdíjjárulékot nem kellett fizetni, és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökkent.
 • A kata szerint adózó taxisok átalányfizetési kötelezettsége alól június 30-ig mentesültek.
 • A fenti ágazatokban a helyiségek bérleti szerződését nem lehetett felmondani, a bérleti díjat nem lehetett megemelni.
 • Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kellett megfizetni.
 • A munkavállalási szabályok rugalmasabbak lettek, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben megegyezésre jussanak.
 • A különböző minisztériumoktól 1345 milliárd forintot csoportosítottak át, míg az összes pártnak járó támogatás fele, a multinacionális láncok kereskedelmi adója, a pénzügyi szektortól elvont 55 milliárd forint és a gépjárműadó eredetileg az önkormányzatoknak szánt része került a gazdaságvédelmi alapba. 

A munkahelyvédelmi és -teremtő támogatásoknak köszönhetően 270 ezer embernek tudtak segíteni. Egyéb kormányzati intézkedésekkel, például a hitelátütemezéssel vagy a vállalkozásoknak szóló kedvezményes hitelek biztosításával pedig mintegy 900 ezer embert támogattak. 

A kabinet még júniusban létrehozta a gazdaságvédelmi operatív törzset. 

Fontos lépéseket tett az MNB

A kormányzati lépéseket segítette, hogy a Magyar Nemzeti Bank a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került hazai vállalatok támogatása érdekében elindította NHP Hajrá! néven új, mikro-, kis- és középvállalkozások megsegítését célzó programját, melyhez 1000 milliárd forint forrást rendelt az eddigi NHP fix programban is elérhető 500 milliárdos keretösszeg mellé. Az új programban 10 milliárd forintra emelkedett az egyes vállalkozások számára elérhető összeg, és 20 évre nőtt a futamidő. A hitelt bérfizetésre is lehet igényelni árbevétel híján, illetve hitelkiváltásra is felhasználható. A jegybank emellett a gyors segítség érdekében előírta a bankok számára a kéthetes hitelbírálati határidőt.

Az MNB a vállalatikötvény-piac likviditásának növelése érdekében indította el a Növekedési Kötvényprogramot (NKP), aminek keretében nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítéssel rendelkező kötvényeket, valamint vállalatokkal szemben fennálló hitelkövetelések fedezete mellett kibocsátott értékpapírokat vásárol 450 milliárd forint keretösszegben. A mintegy 200 nagyvállalatot érintő program célja, hogy a hazai vállalatok a bankhitelek mellett megfelelő mértékben támaszkodjanak más finanszírozási formákra is. 

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke sem volt tétlen az elmúlt hónapokbanForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Közel ezer cég jelentkezett a versenyképesség növelő programra

Időközben kiderült, hogy a kormány által indított versenyképesség-növelő programra 904 cég jelentkezett és kötelezte el magát a beruházások mellett, amelyek összértéke meghaladja a 400 milliárd forintot. Ezzel 154 ezer munkahelyet sikerült megőrizni. 

Az EU-val kötött megállapodás értelmében a nagyvállalatoknak felső határ nélkül adhat a kormány beruházási támogatást, és 34 cég 120 milliárd forintnyi nagyberuházást jelentett be a következő hónapokra.

Egyelőre nem tervezi a kormány az idősekre vonatkozó idősáv bevezetését, de minden, korábban már alkalmazott járványkezelő eszköz most is a kormány asztalán van, és folyamatosan mérlegelik azok szükségességét. A kormány célja a munkahelyek megtartása és újak teremtése, emellett például az is, hogy biztosítsák a védekezéshez szükséges eszközöket. 

Több lépésben segítette a kormány a cégeketForrás: MTI/Balázs Attila

Iskolai szabályok

Az Oktatási Hivatal augusztus 29-én tett közzé egy eljárásrendet, amely az elkövetkező tanévben a köznevelési intézményekben a járványügyi készenlét idején alkalmazandó. Ez a későbbiekben bővült, például Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy október 1-től lesz kötelező jellegű hőmérés a diákoknak és a tanároknak is.  Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig közölte, hogy az iskolákba szúrópróbaszerűen fogják ellenőrizni, hogy betartják-e a járványügyi intézkedéseket.

Életbe lépett a határzár

Fontos védelmi intézkedés volt, hogy szeptember 1-től életbe lépett a határzár. Ennek értelmében a külföldről érkező magyar állampolgárok, illetve állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. Ha ez a fertőzés gyanúját állapítja meg, akkor a belépők kijelölt karanténba, vagy ha az nem jelent járványügyi kockázatot, hatósági házi karanténba kerülnek. Ha a vizsgálat nem állapítja meg a fertőzés gyanúját, a belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba, vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól felmentést két, legalább 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) adhat. 

A nem magyar állampolgárok személyforgalomban Magyarország területére nem léphetnek be.  Ez alól felmentést csak a rendőrség adhat, például a magyarországi bírósági vagy hatósági eljárásban való részvétel, meghívólevéllel igazolt üzleti célú tevékenység vagy egyéb munkavégzés, beutalóval igazolt egészségügyi ellátás igénybevétele, tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése, a fuvarfeladat kiindulópontjára történő eljutás vagy onnan hazatérés személyforgalomban, családi eseményeken - házasságkötés, keresztelő, temetés - való részvétel, hozzátartozó gondozása, ápolása, kiemelt jelentőségű, nemzetközi sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel vagy más méltányolható ok esetén.

Szeptember 1-től életbe lépett a határzárForrás: MTI/Sóki Tamás

A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de ezt a sávot nem hagyhatják el. Szintén beléphetnek az ebben a 30 kilométeres sávban élő magyarok is, ha 24 óránál kevesebbet tartózkodtak a szomszédos állam határától számított 30 kilométeres sávban. A közlönyben megjelent belügyminiszteri rendelet szerint az üzleti céllal érkezők bármely állam területéről beléphetnek Magyarországra. 

A magyar határzárról szóló kormányrendelet október 1-jén hatályát vesztené, de a kormány döntött a fenntartásáról.  

Összességében az előbb felsorolt lépések mind azt szolgálják, hogy az ország működjön a járvány második hulláma alatt is.