Bajkai István: Most olyan szabadsága van az egyetemeknek, amilyen korábban még soha nem volt

Vágólapra másolva!
Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője, egy koncertről, a kultúra, az oktatás jelentőségéről, az egyetemi átalakításokról, az SZFE-ről is beszélt.
Vágólapra másolva!

A politikus elmondta, egy nagyszerű művészeti eseményre megy majd el, ahol Kovács Dénesre, a nagyszerű hegedűművészre emlékeznek, aki a maga korában nem csak a művészi tudásáról volt híres, hanem a Zeneakadémia rektora is volt, a vezetése alatt a szellemi szabadságot teremtette meg az intézményben, akkoriban tanult ott Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, sokan mások. Kovács Dénes érte el, hogy a szocializmusban nem kellett az ideológiai tárgyakat tanulni a zeneakadémián, ahogy azt is ő ért el, a felvetteknek ne kelljen a kötelező sorkatonai szolgálatot végigszenvendniük.

Bajkai István a miniszterelnök hétvégi interjúja kapcsán megjegyezte, a mostani helyzetben, amikor az emberi életek megmentése, a gazdaság fenntartása a cél, a művészetek ápolása is mindig elárulja egy kormánynak az élethez való hozzáállását, azaz a kultúrát a legnehezebb időkben is támogatni kell, ahogy ezt teszi a jelenlegi kormány is. Kiemelte azt is,

Ez a korszak volt az, amelyik a humanizmussal, a hittel állt szemben. Egy társadalom akkor tekinthető civilizáltnak, amikor képes a művészet egyetemes jellegét felismerni, közben pedig a művészeknek a szabadságot biztosítja, ez az állam feladata, ezen kívül támogatni kell még a művészetet.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.