Orbán Balázs: A külföldnek is el kell magyaráznunk, hogy mik a céljaink

Orbán Balázs (szemüveg) és Szalai Zoltán ad interjút újonnan készült könyvükről 2019 december 12-én Orbán Balázs (szemüveg) és Szalai Zoltán ad interjút újonnan készült könyvükről 2019 december 12-én
Orbán Balázs (szemüveg) és Szalai Zoltán ad interjút újonnan készült könyvükről 2019 december 12-én
Vágólapra másolva!
Nekünk magyaroknak értenünk kell a körülöttünk zajló eseményeket, hogyan gondolkodnank rólunk a civilizációs csomópontokban, de a külföldnek is el kell magyaráznunk, hogy mik a céljaink, és mit szeretnénk elérni az életben - minderről Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumi elnöke beszélt a Budapest Fellowship Program bemutatásán. A program célja, hogy az Egyesült Államokban élő tudosók, kutatók érkezzenek hozzánk, hogy minél jobban megismerjék a hazai viszonyokat. 
Vágólapra másolva!

Nemcsak a Mathias Corvinus Collegium, hanem Magyarország történetének egyik legfőbb stratégiai programja kezdődik meg a Budapest Fellowship Programmal – mondta Orbán Balázs. Az MCC kuratóriumi elnöke közölte, hogy a 21. századi magyar gazdasági és politikai elit kiképzésében vállal szerepet a collegium. Majdnem 10 ezer fiatallal fognak majd foglalkozni a következő években a közoktatástól egészen az egyetem utáni időszakig – tette hozzá.

Orbán Balázs: Nekünk magyaroknak értenünk kell a körülöttünk zajló eseményeket Fotó: Szabó Gábor - Origo

Orbán Balázs szerint mindezek nélkül nem lesz sikeres a 21. században Magyarország. Nekünk magyaroknak értenünk kell a körülöttünk zajló eseményeket, hogyan gondolkodnank rólunk a civilizációs csomópontokban – mondta a kuratóriumi elnök. Tudást kell behoznunk kívülről – tette hozzá. A külföldnek is el kell magyaráznunk, hogy mik a céljaink, és mit szeretnénk elérni az életben. Az utóbbi képesség korábban csak korlátozottan volt meg – mondta Orbán Balázs.

– tette hozzá. Egy komplex programot állítottunk össze nekik, és ennek révén a két ország közti kapcsolatok továbbra is magas szinten legyenek – vélte a koratóriumi elnök.

Személyes tapasztalat kell

Akik bekerülnek ebben a programban azzal azt szeretnénk elérni, hogy jól értse és érezze meg Magyarországot - mondta Smith Lacey Anna, a The Hungary Initiatives Foundation ügyvezető igazgatója. Úgy látja, hogy a külföldiek csak akkor érthetik meg az országot, ha személyes tapasztalatokat szereznek, és nem egy New York Times cikket olvasnak el.

Azt az alapvető igazságot kell lefektetni, hogy a hazánkról szerzett valós tudást csak a nyelv bizonyos ismerete mellett, valamint a magyar történelem megismerése révén lehetséges.

Nagy hangsúlyt fektetnek az ezeréves magyar történelem megismertetésére, és ebben a legkiválóbb magyar történészek segítenek majd - tette hozzá.