Szijjártó Péter: Együtt kell működniük azoknak az európai országoknak, amelyek érzékenyek nemzeti identitásukra

szijjártó, san marino
Vágólapra másolva!
Európa csak a nemzeti identitások, illetve a kulturális, történelmi és vallási örökség megőrzésével lehet képes kezelni a kihívásokat, sajnos azonban ezzel ellentétes folyamatok és törekvések láthatóak - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán San Marinóban.
Vágólapra másolva!

Magyarországnak ezért szüksége van azon európai országok együttműködésére, amelyek érzékenyek a nemzeti identitásukra, valamint büszkék a vallási, történelmi és kulturális örökségükre, márpedig San Marino ilyen ország - mondta Szijjártó Péter az MTI-nek, miután egyeztetett Luca Beccarival, a miniállam külügyi államtitkárával.

Szijjártó leszögezte: fontos érdek a politikai-gazdasági együttműködés elmélyítése és a társulási megállapodás mihamarabbi megkötése San Marino és az Európai Unió között.

- fogalmazott.

A miniszter arról számolt be, hogy az oktatási együttműködést helyezik a kétoldalú kapcsolat alapjává, ezért évi tíz San Marinó-i ösztöndíjas hallgatót fogadnak majd a magyarországi egyetemeken 2021-től. Emellett pedig haladéktalanul megkezdik a tárgyalásokat a két ország közötti beruházásvédelmi megállapodásról.

Szijjártó Péter délután megbeszélést folytat a pénzügyekért és közlekedésért, a turizmusért, valamint az iparért és kereskedelemért felelős államtitkárokkal is.

Az Olaszországba ékelődő, 34 ezres lakosságú San Marino a világ legrégebbi - 301-ben alapított - ma is fennálló köztársasága, Európa harmadik legkisebb állama a Vatikán és Monaco után.