Csütörtökön Spanyolország nagykövete Anunciada Fernández de Córdova adta át Elekes Botondnak a Katolikus Izabella Rend keresztjét, melyet VI. Fülöp Király adományozott az Uránia Nemzeti Filmszínház főigazgatójának.

A kitüntetést Anunciada Fernández de Córdova nagykövet javaslatára adományozta VI. Fülöp spanyol király Elekes Botondnak. A kitüntetést a nagykövet csütörtök délelőtt adta át egy bensőséges, és a járványhelyzetre való tekintettel szűkebb körű ünnepség keretében, a Spanyol Nagykövetség, a budapesti Hatvany-Deutsch Palotában található Rezidenciáján.

A nagykövet a laudatio során kiemelte, hogy Spanyolország így kívánja elismerni a főigazgató munkásságát, és a spanyol kultúra magyarországi megismertetéshez nyújtott támogatását. Az általa vezetett Uránia Nemzeti Filmszínház ad hagyományosan otthont az évente megrendezett Spanyol Filmhétnek, és a tavalyi évben először, nagy sikerellel megrendezett magyar-spanyol írótalálkozónak is. Hozzáfűzte, a főigazgató tanácsai és iránymutatása számos alkalommal segítette a Nagykövetség egyéb Kulturális programjának sikeres megvalósítását is.

Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház főigazgatójafotó: Talán Csaba

Elekes Botond, aki az ünnepségen családtagjai, közvetlen kollégái és barátai körében vett részt, köszönőbeszédében kiemelte az Uránia Nemzeti Filmszínházban őt kürölvevő felkészült csapat támogatásának szerepét abban, hogy ezt az elismerést megkaphatta, valamint felidézte hogy a spanyol nyelv és kultúra iránti érdeklődése és szeretete az édesapja, a szülei iránt érzett szeretetében gyökerezik.