Megvesztegetést ígértek a NAV-nál, a pénzt ellopták

Vágólapra másolva!
Azt ígérte a vállalkozóknak két férfi és egy volt NAV-dolgozó, hogy adóhatósági eljárásokat fognak befolyásolni. Öt embernél tartottak házkutatást a héten a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Készenléti Rendőrség munkatársai is közreműködésével.
Vágólapra másolva!

2019 szeptembere előtt, a gyanú szerint, két férfi és a NAV egyik volt munkatársa abban állapodott meg, hogy

vállalkozókat győznek meg arról, hogy hivatalos személyek megvesztegetésével, illetve befolyásolásával a velük kapcsolatos adóigazgatási, illetve a NAV hatáskörébe tartozó büntetőeljárásokról információkat szereznek,

és azok további menetét a megrendelő érdekeinek megfelelően irányítják. A gyanúsítottak részben összekötőkön keresztül,

20 gazdasági társaság döntéshozóitól több tízmillió forintot szereztek így meg azt a látszatot keltve, hogy a pénz egy részét hivatalos személy részére továbbítják.

Illusztráció. Forrás: pixabay.com

A valóságban azonban a hivatkozott kapcsolatrendszerrel nem rendelkeztek és az átvett vesztegetési pénzt saját céljaikra fordították.

Az ügyben a héten öt embernél tartottak kutatásokat. A nyomozó ügyészség a hivatali kapcsolatukra valótlanul hivatkozó három személy őrizetbe vették, a kutatások során náluk

25 millió forint készpénzt foglaltak le.

Ők sem, és a vesztegetésért, valamint a befolyás vásárlásáért kihallgatott gyanúsítottak sem tettek vallomást. Az MTI-nek Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője azt írta:

a három férfi ellen bűnszövetségben, vesztegetést állítva, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folytatnak nyomozást.

A letartóztatásokról ma dönt a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája.