Közétette a koronavírus-járványra vonatkozó legfrissebb adatokat a hivatalos kormányzati tájékozató oldal.

Az új adatok szerint 710 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést.  Ezzel 15 170 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma.

Meghalt kilenc krónikus beteg - közülük nyolcan 70 év felettiek -, így az áldozatok száma 663 főre emelkedett, 4227-en pedig már meggyógyultak - írja a koronavirus.gov.hu oldal. 

Az aktív fertőzöttek száma 10 280 fő. 

Az aktív fertőzöttek 43 százaléka, az elhunytak 58 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti.

328 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

Maszkos emberek a villamoson, kiemelten fontos az idősek védelmeFotó: Csudai Sándor - Origo

Már itt a második hullám

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a már érvényben lévő és könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége.

A kormány szerdai ülésén a beutazási korlátozások fenntartásáról és újabb szigorításokról döntött

Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a szórakozóhelyeket be kell zárni.

Fontos tudnivalók

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet - írja az oldal. 

Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Az iskolákban októbertől a tanároknak és a diákoknak csak testhőmérséklet-mérés után lehet belépni. 

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására - olvasható az oldalon.

A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.