13 óvodában és egy iskolában van rendkívüli szünet a járvány miatt

koronavírus, vírus, járvány, maszk, védőfelszerelés, Zágráb, Horvátország, iskola, gyerekek, fiatalok
Children wearing protective face masks arrive at school on September 7, 2020 in Zagreb. - School started in Croatia today with the implementation of epidemiological measures to combat the coronavirus pandemic. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Három héttel a tanévkezdés után még nem robbant be a koronavírus-járvány az oktatási intézményekben. A Magyar Nemzet kérdésére a szakminisztérium közölte: több mint 13 ezer telephely közül csak 14 helyen - 13 óvodában és egy iskolában - van rendkívüli szünet, digitális munkarendre pedig mintegy 150 intézmény állt át, de zömében csak egy-egy osztály, nem az egész iskola.
Vágólapra másolva!

A lap pénteki számában az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kapott tájékoztatás szerint a rendelkezések ideiglenesek, mint kiderült, egyre több intézményben már vissza is térhetnek a tanulók a hagyományos munkarendbe, kedden például több mint egy tucat ilyen döntés született.

A kormány az elmúlt napokban többször is egyértelművé tette: a márciusihoz hasonló országos iskolabezárás, illetve digitális átállás az ősz folyamán biztosan nem lesz, mivel az ország nem állhat le másodszor is. Azt tervezik, hogy ha fel is üti a fejét a koronavírus, csak az érintett osztályt, csoportot vagy intézményt izolálják, miközben máshol megmarad a tanítás.

Ez a módszer úgy tűnik, beválik, a fertőzés egyelőre nem terjedt futótűzként az oktatási intézményekben.

Rendkívüli szünetet az Oktatási Hivatal (OH), digitális munkarendet pedig az operatív törzs rendelhet el.
A diákok biztonságát számos óvintézkedés szavatolja, amelyet egy hetvenpontos - az OH honlapján is elérhető - járványügyi intézkedési terv foglal össze.

Illusztráció Forrás: AFP/Denis Lovrovic

A központi ajánlás alapján minden iskola és óvoda saját helyi protokollt alakított ki, amelynek fontos része, hogy szülők és külsős személyek nem léphetnek az intézmények területére, csak külön engedéllyel, a takarítószemélyzet éjjel-nappal fertőtlenít, a közösségi terekben mindenki maszkot visel, figyelnek a távolságtartásra és próbálják elkerülni az osztályok, tanulócsoportok egymással való keveredését.

Jó idő esetén a tanórákat az udvaron is megtarthatják, viszont fel kell függeszteni az úszásoktatást, a délutáni sportköröket, az énekkari és egyéb szabadidős foglalkozásokat, illetve el kell halasztani az ünnepségeket, rendezvényeket, külföldi kirándulásokat.

A szakképzésben, az igazgatók beszámolói alapján, jól működik a tantermi és otthoni tanulást ötvöző hibridoktatási módszer is. Ilyenkor a csoportokat megosztják, a diákok sok otthon végezhető projektfeladatot kapnak, és heti váltásban járnak be, hogy minél kevesebben legyenek jelen egyszerre az iskolában.

Október elsejétől minden oktatási intézményben kötelező lesz a lázmérés is az épületekbe való belépéskor a pedagógusoknak és a diákoknak.

Tanévkezdéskor a kormány biztosította a szükséges mennyiségű fertőtlenítőszert, Müller Cecília országos tisztifőorvos kérésére pedig a járási és kerületi hivatalok szúrópróbaszerűen ellenőrzik a takarítást, illetve a tisztító- és fertőtlenítőszerek, papírtörlők meglétét - közölte a lap.