Az otthoni tanulásra szoruló krónikus beteg gyerekek oktatását segíti a KórházSuli Alapítvány

Vágólapra másolva!
A KórházSuli Alapítvány a tartósan súlyos beteg gyerekek oktatására létrehozott és működtetett szakmai rendszerét megnyitják azoknak a krónikus betegségben szenvedő tanulóknak is, akik a vírus által különösen veszélyeztetettek, emiatt szüleik az otthoni tanulásuk mellett döntenek.
Vágólapra másolva!

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának napokban kiadott intézkedési terve a járványügyi készenlét idején lehetővé teszi a veszélyeztetett tanulók számára, hogy egyedi feltételekkel vegyenek részt az oktatásban. Vagyis, aki krónikus beteg (például légzőszervi, daganatos vagy cukorbetegsége van), annak nem kötelező bejárni az iskolába, hiányzása igazolt lesz. Ilyenkor ugyanakkor lehetősége van arra, hogy otthonról, egyénileg egyeztetett módon vegyen részt az oktatásban.

Ebben a helyzetben kíván segítséget nyújtani a KórházSuli Alapítvány, amely a tartósan beteg gyerekek oktatási rehabilitációjában már sokéves tapasztalattal és önkéntesi gárdával is rendelkezik.

Csaknem 60 ezer érintett lehet

A KórházSuli által begyűjtött statisztikai adatok szerint csaknem 60 ezerre tehető azon 16 év alattiak száma, akit valamilyen egészségi probléma korlátoz abban, hogy a hasonló korúak számára szokásos mindennapi tevékenységeket végezhesse. Számolnak a krónikus beteg gyerekek testvéreivel is, hiszen őket is érintheti az iskolalátogatás alóli felmentés. Online tananyagaikat már korábban, a tavaszi járvány idején hozzáférhetővé tették, ezek továbbra is rendelkezésre állnak.

A Kórházsuli bázisintézményei a budapesti Eötvös József Gimnázium és a Bethesda Gyermekkórház, szakmai együttműködő partnereik pedig az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara, valamint a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara.

A KórházSuli 2014-es megalakulása óta több mint 600, betegsége vagy balesete miatt az oktatásból tartósan kimaradó gyermek felzárkózását és visszailleszkedését segítette. Az 1700 önkéntes - kortárs középiskolás és egyetemista - a tananyag átadása mellett támogató közösséget is nyújt.