Ez okozhatta a tragikus váli hőlégballon-balesetet

Vágólapra másolva!
Hazaengedték a kórházból azt a pilótát, akinek a hőlégballonja szeptember 6-án Vál mellett leszállás közben kigyulladt, az egyik utas pedig halálra égett – közölte a Blikk. A lap úgy tudja, hogy a tragédia másik két sérültje azóta is kórházban van. Egyikük, egy fiatal nő napokat töltött az intenzív osztályon. Valamennyien súlyos égési sérüléseket szenvedtek.
Vágólapra másolva!

Miközben folyik a nyomozás, a Blikk úgy értesült, hogy a pilótát már sikerült kihallgatniuk a balesetet vizsgáló szakértőknek, illetve az utasokkal is beszéltek. De sorra hallgatják ki azokat is, akik szemtanúi voltak a tragédiának.

Így például annak a ballonnak a vezetőjét és utasait is, amelyik a baleset pillanatáig a kötelékben repült a megsemmisült járművel.

Egy, a lapnak nyilatkozó, neve elhallhatását kérő hőlégballonos szakember értékelése szerint

a rendelkezésre álló információk alapján pedig arra következtet, hogy

nem műszaki hiba történt, hanem emberi mulasztás.

Szemtanúkra hivatkozó elmondása alapján a repülés az utolsó percekig rendben zajlott. Ám a hőlégballon utazás legkritikusabb pontjánál, a leszállásnál hiba történt.

A ballon kosara túl keményen ért földet, elpattant a talajtól, s ekkor a kosárban lévő gázpalack, illetve annak vezetéke megsérült. Ekkor kezdett ömleni a gáz a kosárból felfelé, majd pillanatokkal később belobbant az égőfejtől.

Ha ez odafent történik, senkinek nincs menekvés – közölte a pilóta, hozzátéve: