A férfit bűnösnek ítélték, másfél év börtönt kapott, de ügyvédje fellebbezett.

A 33 éves férfi március 18-án kora délután a XXIII. kerületben, egy buszmegállóban megszólított egy nőt, aki egy budapesti okmányiroda ügyintézője volt. A férfi azonbanösszetévesztette őt egy másik ügyintézővel, akiről úgy tudta, hogy közokiratok kiállításában vesz részt. A férfi megszólította a nőt, és csúszópénzzel próbálta rávenni, hogy magyarul nem beszélő külföldieknek állítson ki útlevelet, hamis adatokkal.

A férfi ezért személyenként 300.000 Ft-ot ígért azzal, hogy naponta öt-tíz embert tudna hozzá vinni. Az  ügyintéző elutasította a felkérést, nem fogadta el a pénzt, és értesítette a főnökét a történtekről. 

Az ügyészség a férfi ellen kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés miatt emelt vádat. A bíróság a férfit bűnösnek mondta ki,

másfél év börtönt, és 300 ezer forintos vagyonelkobzást szabott ki rá. Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkozási időt kért, az ügyvéd enyhítésért, illetve felmentésért fellebbezett.

A másik ügyintézővel szemben, akivel a férfi összekeverte a nőt, és valóban hamis okmányokat bocsátott ki, még tavaly vádat emelt az ügyészség.