Ősszel is sok kalandot ígér az Alföld

Hortobágy
Napfelkelte a Hortobágyi Nemzeti Parkban
Vágólapra másolva!
Magyarország legnagyobb tájegysége, az ezerarcú Alföld kimagaslóan sok lehetőséggel várja az aktív kikapcsolódást keresőket, legyen szó kerékpártúráról, kiadós kirándulásról, az élővilág felfedezéséről vagy városnézésről.
Vágólapra másolva!

Az Alföldön található hazánk legnagyobb és legrégebbi nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park.

A magyar puszta Világörökség részeként számos aktív kikapcsolódást kínál látogatóinak: a pusztai kocsikázás, a lovaglás, a kerékpározás, a kisvonatozás vagy a vadasparkok, és a madárkórház felfedezése egyaránt megfelelő választás lehet számukra.

A központi parkolótól könnyed sétára találhatók a legnépszerűbb nevezetességek is: a Kilenclyukú híd, a Nemzeti Park Látogatóközpontja, a Kézművesudvar, a Pásztormúzeum, a Körszín, a Madárpark, és a Hortobágyi Csárda is, ahol a gasztronómia kedvelői kóstolhatják meg a térség ételkülönlegességeit.

A Kilenclyukú híd Forrás: Photononstop/Photononstop/Yvan Travert

A Hortobágy mellett Bugac is a legismertebb magyar puszták közé tartozik, mely napjainkban is az őshonos magyar háziállattartás egyik központi területe.

A Kiskunsági Nemzeti Parkban a kiemelkedő természeti értékű ősborókás mellett homoki erdők és homokpuszták, mocsarak, lápok, nedves kaszálók és szikes puszták váltakoznak: mind jó ok lehet egy kiadós kirándulásra.

Hagyományőrző program Bugacon. Fotó: Bielik István - Origo

Meseszép liget, vadbemutató várja a Szarvasra látogatókat, melynek új turisztikai attrakciója a Körösvölgyi Látogatóközpont mellett az Anna-Ligetben kialakított Állatpark. A gyerekbarát parkban testközelből ismerhetők meg a Dél-Tiszántúlon honos állatfajok, így minden generáció számára tartalmas kikapcsolódást jelenthet a térség felkeresése, emellett a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának látogatóközpontja egy állandó kiállítás keretein belül a Dél-Tiszántúl természeti értékeivel várja az érdeklődőket. A kiállítás szintén gyermekbarát: számos interaktív, játékos feladat és játék áll a család legkisebb tagjainak rendelkezésére.

Az Anna-ligetben álló Csáky-Bolza-kastély Forrás: Turista Magazin

A történelem kedvelői számára Dél-Alföld egyik legnépszerűbb és legismertebb kirándulóhelye, a magyar honfoglalás emlékére létesített Nemzeti Történeti Emlékpark.

A tájegység ikonikus helyének legfontosabb látnivalója a felejthetetlen élményt nyújtó Feszty-körkép, de a park egyéb látványosságot is kínál. A modern, kerek látogatóközpontban, a Rotundában több interaktív kiállítás is megtalálható, a millenniumi Árpád-emlékmű mellett az érdekes alakú Csete-jurták magasodnak, távolabb pedig a Skanzen épületeibe tehetnek látogatást az érdeklődők.

Árpád és a honfoglaló hét vezér Feszty Árpád Ópusztaszeren kiállított monumentális körképén Forrás: Wikimedia Commons

Az építészet és szobrászat kedvelőinek a szegedi Dóm teret érdemes felkeresni, hiszen a velencei Szent Márk tér méretével egyező nagyságú és Észak-Európa elegáns, letisztult stílusát hordozó épületek által határolt tér a város egyik legnépszerűbb nevezetessége. Árkádjai alatt a Nemzeti Emlékcsarnok közel száz szobra emlékeztet a magyar történelem, a tudomány, a művészet kimagasló egyéniségeire.

A Dóm téri épületegyüttes déli oldala, a háttérben a Fogadalmi templom. Forrás: MTI/Rosta Tibor

A városba látogatók számára Szeged fő sétálóutcája is számos építészeti remekművet tartogat: a Kis Dávid Palota, az Eisenstadter Ház, vagy a Várnay Ház is könnyed sétával bejárható.

Az Alföld talán leghíresebb parkja, Debrecenben, az ország első természetvédelmi területén, a Nagyerdőn található, a történelmi belvárostól tízpercnyi távolságra.

A Nagyerdei Park a százéves fák alatt kínál teljes körű kikapcsolódást és számtalan szórakozási lehetőséget a szabadba vágyóknak.

Egyik legkedveltebb pontja a Békás-tó: partján szabadon lehet sétálni, kerékpározni, de akár piknikezni is, továbbá a tó körül izgalmasan kacskaringózó erdei sétányokon kalandozva kicsik és nagyok fedezhetik fel egyaránt az erdő szépségét, melyhez állatokat mintázó, természetes anyagokból készült szobrok nyújtanak egyedülálló látnivalót.

A Nagyerdei Park Fotó: Csudai Sándor - Origo

A gyerekeket biztonságos, korszerű és akadálymentes játszótér, a felnőtteket irodalmi szoborpark, szabadtéri színpad, hangulatos teraszok, éttermek várják.

Az aktív, de rendhagyó kikapcsolódást keresők számára a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a Közép-Kelet-Európában egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhely lehet a megfelelő célpont.

A múzeum nem csupán egy repülőgép-emlékpark, sokkal inkább egy élményeket és szórakozást kínáló tematikus létesítmény, mely a repülést kedvelők mellett remek kikapcsolódást kínál családoknak, baráti társaságoknak egyaránt.

A muzeális értékű hadirepülőgépek, helikopterek, haditechnikai eszközök, hajtóműmodellek, és hazai repüléstörténeti relikviák mellett interaktív- és elektronikai eszközök teszik maradandóvá az itt eltöltött időt.

Az Alföld természetesen híres a termálvizes gyógyfürdőiről is: Berekfürdő, Cserkeszőlő, Gyula, Hajdúszoboszló, Csongrád, Szentes, Szolnok és Kisújszállás is számos lehetőséggel várja a fürdeni vágyókat, a vizes kikapcsolódást keresőket.

A Gyulai Vár Forrás: Facebook

A sokszínű Alföldet számos itt született magyar író és költő örökítette meg alkotásaiban: Petőfi Sándor, Arany János, Juhász Gyula, Móra Ferenc és Móricz Zsigmond műveiben is gyakran olvashatunk a népszerű magyar tájegységről.