Hogyan kell elfoglalni egy egyetemet, hogyan kell blokádot csinálni, erről szervezett négynapos tábort a Színművészeti a saját campusán a hallgatóknak - egy hónappal a blokád előtt

színház és filmművészeti egyetem épület
bejárat egyetem EMBERI LAKHELY ÉPÜLET épületfotó FOTÓ FOTÓTÉMA KÖZTERÜLET tűzcsap utcakép város városkép
Budapest, 2017. március 17. A Színház- és Filmművészeti Egyetem bejárata a VIII. kerület Vas utca 2c-ben. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Augusztus 5-én, tehát közel egy hónappal azelőtt, hogy néhány tucat színművészetis hallgató elbarikádozta a Színművészetit, hogy a törvényesen megválasztott kuratórium, Vidnyánszky Attila vezetésével ne irányíthassa az egyetemet, a Színművészeti kommunikációs vezetője körlevélben szervezett a diákok között egy négynapos nyári szabadegyetemet. A téma: megbukott a képviseleti demokrácia (azaz, akkor mindent lehet, fel lehet rúgni a demokrácia szabályait), egyetemfoglalás, hogyan zajlott 2009-ben a zágrábi egyetem blokádja, hogyan tud a színház több lenni, mint művészet, satöbbi, satöbbi. A közreműködők között ott volt Gulyás Márton és Misetics Bálint is, de volt börtönpszichológus (sokáig zárt közösségben lenni - lásd blokád) is, a később talán leghangosabban tiltakozó filmrendező (Hajdú Szabolcs) és a foglalást támogató Örkény Színház is. Erősen megdőlni látszik a valójában persze senki által el nem hitt, baloldali állítás: az egyetemisták mindent maguktól csináltak. Nem, dehogyis. De nézzük a részleteket, mutatjuk egészen pontosan a körlevelet és a programot.  
Vágólapra másolva!

Itt a levél, de lejjebb megmutatjuk még egyszer, jól láthatóan.

Forrás: Origo

Tehát a levél - érdemes alaposan elolvasni:

Feladó: Veszprémi Judit
Dátum: 2020. aug. 5., Sze, 11:45
Tárgy: Nyári szabadegyetem
Címzett: Veszprémi Judit

Kedves Hallgatók, Oktatók, Munkatársak!

Az SZFE hallgatói augusztus 11. és 14. között nonprofit szabadegyetemet tartanak, amelynek előadásai, beszélgetései tematikailag szoros vagy laza összefüggésben lesznek a modellváltással, annak

társadalomtudományi, filozófiai, művészeti vonatkozásaival. A heterogén alkotói attitűdök felmutatása mellett a programnak többek között az is célkitűzése, hogy intézménykritikai szelepeket nyisson, és egy reflektáltabb emlékezetpolitika jegyében megvizsgálja,

milyen tanulságok vonhatók le a jelenlegi intézményes oktatási struktúra működéséből; e konzekvenciák segíthetnének kirajzolni azokat az irányokat, értékeket, amelyek mellett a hallgatóságnak érdemes lenne kiállnia a következő időszakban.

Az események részben online felületen, részben élőben, az egyetem campusain valósulnak meg. (A Szentkirályi kert az egyetem Szentkirályi utcai épületének belső kertjét jelenti.)

A programokon való részvétel REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT, amelyet az alábbi kérdőív kitöltésével lehet megtenni:

https://forms.gle/cyaFch4exHCkTHuY9

Nagyon fontos! Korlátozott a férőhelyek száma, ezért jelentkezés nélkül nem tudtok bemenni a programokra. Kérjük, hogy időben regisztráljatok!

PROGRAMOK:

Aug. 11. (Kedd)

11:00 - Szentkirályi kert: Fiáth Titanilla börtönpszichológus, kulturális antropológus előadása zárt közösségekben a szabadság átélésének lehetőségeiről.

15:00 - Szentkirályi kert: Hajdu Szabolccsal, Ivan Buharovval és Lichter Péterrel Kemény Lili beszélget a független, kísérleti filmezés helyzetéről.

17:00 - Szentkirályi utcai épület vetítője: A Blokád (2012) című dokumentumfilm vetítése, amely a 2009-es zágrábi egyetemfoglalást mutatja be. Utána Hellenbarth Virág (HASZ) beszélget Misetics Bálinttal a polgári engedetlenség kereteiről.

Aug. 12. (Szerda)

11:00 - Zoom: Imre Zoltánnal, Jákfalvi Magdolnával és Visky Andrással Al-Farman Petra beszélget a budapesti színházi képzések oktatáspolitikai, -filozófiai, valamint szerkezet- és látásmódbeli különbségeiről és hasonlóságairól,

a kortárs színházi képzés mai európai gyakorlatáról.

16:00 - Várkonyi terem: Vitafórum

Mit jelent SZFE-snek lenni most? Dramatikus vitafórum a helyzetünkről.

Alkotók: Nyáry Pál, Kabdebon Dominik, Oláh-Bebesi Bori

19:00 - Várkonyi terem: Demokratikus játszótér.

Mitől lesz demokrácia, a demokrácia? A játék története szerint megbukott a képviseleti demokrácia, és most nulláról, az általunk alakított Civil Parlamentnek kell leraknia az új rendszer alapjait.

Alkotók: Antal Bálint, Csernai Mihály, Milovits Hanna, Magasi Dalma, Kabdebon Dominik

Aug. 13. (Csütörtök)

11:00 - Szentkirályi kert: Hadas Miklóssal (Corvinus) és Horányi Attilával (MOME) az egyetemi modellváltással kapcsolatos tapasztalataikról Tóth Fruzsina beszélget.

15:00 - Szentkirályi kert: Forgács Attila szociálpszichológus előadása a szabadság pszichológiájáról.

17:00 - Szentkirályi kert: K. Horváth Zsolt és Szöllősi Barnabás által vezetett vitafórum az egyetemi privatizációkról.

Aug. 14. (Péntek)

11:00 - Szentkirályi kert: Tekinthetjük-e a színházat eszköznek? És a színház épületét közösségi térnek? Hogyan válhat a színház egy közösség részévé?

Hazánkban és külföldön is megjelentek olyan alkalmazott művészeti irányok, amelyek újra mondolják az alkotás és művészet társadalomban betöltött szerepét. Hogyan valósíthatóak meg ezek a projektek? Mik az esetleges buktatói? Hogyan kapcsolodik ez a jelenség más társadalmi változásokhoz?

Beszélgetés Neudold Júliával az Örkény Színház IRAM/Örkény Köz programjának vezetőjével és Oblath Mártonnal szociológussal, szociodrámás szakemberrel a színház új lehetséges funkcióiról.

15:00 - Szentkirályi kert: Ullmann Tamás filozófus előadása a szabadság filozófiájáról.

17:00 - Szentkirályi kert: Gulyás Mártonnal, Sipos Balázzsal, Székely Krisztával és Tarnóczi Jakabbal Holczer Sára beszélget a jelenlegi intézményes színházi struktúrában való boldogulásról.

SZÍNHÁZ- ÉS

FILMMŰVÉSZETI

EGYETEM

VESZPRÉMI JUDIT

KOMMUNIKÁCIÓS VEZETŐ

1088 BUDAPEST, VAS U. 2/C

PHONE:

WWW.SZFE.HU

Igen, a Színművészeti Egyetem kommunikációs vezetője, hivatalos színművészetis e-mail címéről szervezett egy négynapos szabadegyetemet. (Tapintatból kihúztuk a személyes adatait, de ha a Színművészeti lemondott, de még ott maradt vezetői igénylik, esetleg letagadják, nagyon szívesen közzétesszük.) Egyetemfoglalásról, blokádról, a képviseleti demokrácia haláláról értekeztek. Veszprémi Judit mindezt a Színművészeti területére szervezte.

Megkérdezzük természetesen Upor Lászlót, az azóta lemondott (de még mindig maradt) rektorhelyettest: továbbra is azt állítja, hogy a hallgatók egyedül szervezték a barikádot?

Mint ismert: Gyurcsány Ferenc augusztus elsején vagyonelkobzással fenyegette meg Vidnyánszky Attilát - aznap, hogy nyilvánosságra került, ő a kuratórium elnöke. Négy nappal később a Színművészeti már tábort szervez, ahol egy zágrábi egyetemfoglalás tanulságait elemzik.

Két fellépő különösen érdekes egyébként.

Az egyik persze Gulyás Márton, ő rondította össze a Sándor Palotát és az ÁSZ épületét, ő zavarta meg bekiabálásaival korábban Markó Iván táncpremierjét (majd zavarta ki a színházból a nagy koreográfus). Kálmán Olga állandó beszélgetőpartnere volt különféle propagandaműsorokban, Schilling Árpáddal együtt szervezték a Krétakört, és közismerten Soros-alapítványokból jut pénzhez.

Gulyás Márton egy korábbi tüntetésen Fotó: Szabó Gábor - Origo

A másik Misetics Bálint. Ő hivatalosan hajléktalanügyben szokott beszélni, de - bizonyítottan - Soros radikálisainak kiképzésében is tevékenyen részt vett: ő volt az egyik trénere azoknak az aktivistáknak, akik polgári elégedetlenséggel (állami intézmények elfoglalása, működésük megzavarása) szerették volna befolyásolni a 2018-as választások kimenetelét.

Misetics Bálint 2019. május 17-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Város Mindenkiért elnevezésű szervezet ugyan tagadja, hogy bármi köze lenne Soroshoz, azonban a sajtó kiderítette, hogy a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (OSI) 2011-ben hivatalosan is mögéjük állt.

Igazából egyetlen kérdésünk van: a levél nyilvánosságra kerülése után is lesz még olyan színművészetis vezető, aki azt állítja, a hallgatók maguk szervezték a barikádozást, és nem a tanárok (mögöttük pedig baloldali politikusok) szervezték?