Az ellátáshoz szükséges minden személyi és tárgyi feltétel rendelkezésre áll

covid-19 koronavírus korona vírus közlekesé maszk védőmaszk BKK tömeg covid 19 fertőzés betegség járvány
Vágólapra másolva!
Az ellátáshoz szükséges minden személyi és tárgyi feltétel rendelkezésre áll - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs tájékoztatóján. Elhangzott az is, hogy hétfőtől kötelező lesz a maszk viselése például a moziban, színházban is. A sál, a kendő nem elfogadott már. Ahogy az sem, ha valakinek kilátszik a szája vagy az orra a maszk alól.
Vágólapra másolva!

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy három hónap után tért vissza a sajtótájékoztatók sora.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs (OT) ügyeleti központjának vezetője felhívta rá a figyelmet, hogy az elmúlt hónapokban is figyelték a hazai és külföldi járványügyi adatokat, a bevezetett intézkedéseket. Jelenleg is dolgoznak a határok védelmén, ahogy a karanténszabályok betartását is felügyelik. Több mint 1 millió alkalommal ellenőrizték a hatósági házi karantén betartását.

- fűzte hozzá.

Müller Cecília országos tisztifőorvos megjegyezte, hogy a vírus újra terjed az egész világon. Felidézte, hogy a nyár végén elkezdett szaporodni az új napi fertőzések száma, de - mint mondta -erre készültek fel. Emlékeztetett rá, hogy tavasszal megállt körülöttünk az élet, de ma már más a járvány kezelésének módja. Többet tudnak a vírusról a második hullámban, így más a védekezési stratégia is.

- mondta Müller Cecília. A védekezés célja most a mindennapi élet biztonságos megélése. Nem szabad megbénítani az országot, de garantálni kell a biztonságot - tette hozzá.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A tisztifőorvos elmondta azt is, hogy

a fertőzöttek átlagos életkora a teljes időszakra tekintve 41 év, de ha az utolsó 10 napot vesszük, akkor 35 év.

Egyértelmű, hogy a fiatalok között terjed a vírus. Jelenleg 386 ember van kórházban a vírus miatt. 30-an vannak lélegeztetőgépen.

Hétfőtől több szabály is megváltozik, emlékeztetett Müller Cecília, amiknek a szigorú betartását kérte. Hétfőtől már az eddiginél több helyen kötelező a maszk viselése, többek között moziban, színházban, plázákban. Eddig sálat és kendőt is lehetett használni, de ezentúl csak a maszkot fogadják el, azt is akkor, ha helyesen viselik:

az orrot és a szájat is el kell takarni. a legvalószínűbb ugyanis a cseppfertőzéses átadás.

Müller Cecília fegyelmezettséget, a szabályok betartását kérte. Emlékeztetett, szankciók is vannak. akinek pedig tünetei vannak, ne menjen közösségbe - tette hozzá.

Fontos változás hétfőtől, hogy a szórakozóhelyek 23 órától bezárnak. Így próbálják elérni a vírus terjedésének lassulását.

Október 1-tól az iskolában a diákok és a tanárok testhőmérsékletét is megmérik a belépés előtt -

emlékeztetett a tisztifőorvos, aki szerint az is fontos, hogy minél többen oltassák be magukat influenza ellen. így könnyebb kizárni, hogy ki influenzás, és ki koronavírusos. Október második felétől lesznek elérhetőek az oltások, azt mindenki térintésmentesen megkapja. Az oltási igényt telefonon kell jelezni a háziorvosnál.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy

az ellátáshoz szükséges minden személyi és tárgyi feltétel rendelkezésre áll.

Ahogy 80-ra megtelik egy adott kapacitás, kijelölnek egy újabb intézményt a betegek fogadására. Jelenleg akapacitások nem merültek ki. Azt is mondta, hogy van elég lélegeztetőgép és ágy is.

A második hullám felmenő szakaszában vagyunk - jegyezte meg a tisztifőorvos.

Szóba került azt is, hogy 10 napra csökkent a hatósági karantén ideje. Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, hogy a külföldi példák, a tapasztalatok alapján határoztak így. Ennyi a vírus lappangási ideje.

Az egészségügyi dolgozók 5 százaléka fertőződött meg a második hullámban - mondta egy kérdésre reagálva a tisztifőorvos. Köszönetet mondott nekik, hogy fegyelmezetten viselik a maszkot, hatékonyan védekeznek, mert ez külföldi összehasonlításban is nagyon jó arány. Világszinten 20-30 százalékos világszinten az egészségügyi dolgozók átfertőzöttsége.

Lakatos Tibor kérdésre válaszolva elmondta, hogy a maszkot nem viselőket hétfőtől ellenőrizhetik és büntethetik, de továbbra is a figyelmeztetés, és nem a szankció a cél. Azt is elmondta, hogy a látogatási tilalom betartását nem ellenőrzi a rendőrség most sem, és soha nem is ellenőrizte. Ezt az intézményvezetők ellenőrzik.

Ezek a legújabb napi adatok

A legfrissebb, szombat reggeli adatok szerint 809 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 16 920 főre nőtt az itthon azonosított fertőzöttek száma. Meghalt hat krónikus beteg, így a vírus miatt meghaltak száma 675-re emelkedett, 4382-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 11 863 fő.

Forrás: Origo

Azt is megírtuk, hogy becslések szerint sokkal több lehet a koronavírussal fertőzött betegek száma, akik nem mennek el szűrésre, mert nincs tünetük, vagy nagyon enyhe, szinte észrevétlen tüneteket tapasztalnak, viszont fertőznek. Az Origónak Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta: nagyon fontos, hogy mindenki szigorúan tartsa be a maszkviselés szabályait, nemcsak a tömegközlekedésen, zárt terekben, rendezvényeken, hanem akkor is, amikor meglátogatja a nagyszülőket. A betegek száma emelkedik, és akkor lehet megelőzni a nagyobb járványt, ha mindenki szabályosan, szájat és orrot is eltakarva hordja a maszkot, és tartja a kétméteres távolságot. A főorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy minél többen adassák be az influenza elleni védőoltást.