Az időseknek, az elhízottaknak és a szívbetegeknek különösen fontos, hogy beoltassák magukat influenza ellen

Keszthely, 2020. május 14. Vért vesznek egy férfitől a koronavírus-szűrések elvégzésére kijelölt rendelőben a Keszthelyi Kórház Sürgősségi Ambulanciáján 2020. május 14-én. A koronavírus-szűrőprogramban a Semmelweis, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva. Ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Az idősebb életkor, a dohányzás, a cukorbetegség, a krónikus vesebetegség, a magas vérnyomás, és más szív- és érrendszeri megbetegedések jelenthetik a legnagyobb kockázatot, ha valakit megfertőz a koronavírus. Ezért az orvosok szerint kiemelten fontos, hogy a lehető legtöbben, a felsoroltak közül pedig mindenki adassa be magának ősszel az idén ingyenessé tett influenzaoltást. Így gyorsabban kiderülhet majd a kórházban, hogy az influenza vagy a koronavírus miatt beteg valaki.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, majd Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján is beszélt arról, hogy

ingyen biztosítják idén az influenza elleni oltást.

Az oltást a háziorvosnál kell kérni, ahogy eddig is, de nemcsak a kiemelt korcsoportoknak és a nagyobb veszélynek kitett embereknek (például kismamáknak) lesz ingyenes, hanem mindenkinek. A tervek szerint október közepétől kezdhetik a vakcinák beadását.

Mivel

a szezonális influenza és a koronavírus egyes tünetei nagyon hasonlóak

- köhögés, nehéz légzés, mellkasi vagy izomfájdalom - elsőre nehéz megállapítani, hogy a betegnek a kettő közül melyik betegsége van. Ha viszont be van oltva influenza ellen, valószínű, hogy koronavírusos. Bizonytalan tényező ugyanakkor, hogy egyelőre nem tudható, milyen tüneteket okoz az, ha az influenzavírus és a koronavírus találkozik.

Vért vesznek egy férfitől a koronavírus-szűrések elvégzésére kijelölt rendelőben a Keszthelyi Kórház Sürgősségi Ambulanciáján 2020. május 14-én Forrás: MTI/Varga György

Most úgy tűnik, az emberek érzik, hogy kétféle támadó vírusról van szó, és ha legalább az egyik ellen beoltatják magukat, biztosabb lehet a diagnózis, ha jelentkeznek a tünetek. Az orvosnak is sokat segít, ha tudja, hogy a beteg beoltatta-e magát influenza ellen, vagy sem - mondta Szlávik János infektológus, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa. Szlávik az Origónak arról is beszélt egy hosszabb interjúban, hogy a koronavírustól az influenza elleni védőoltás nem véd meg, de a rizikócsoportba tartozók mindenképpen oltassák be magukat.

- tette hozzá a szakember.

Szlávik arról is beszélt: egyelőre nem lehet tudni, mi lesz a téli időszakban, de a maszkviselés és a távolságtartás miatt akár kisebb is lehet az idei tél egyéb fertőzéseinek az aránya.

Forrás: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)/-

Bedros J. Róbert egyetemi tanár, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgató főorvosa, az Országos Obezitológiai Centrum vezetője ugyanakkor a Növekedés.hu-n arra hívta fel a figyelmet, hogy az elhízottakra különösen nagy veszélyt jelent a koronavírus.

Az elhízott betegek esetében minden egységnyi testtömegindex-növekedés fokozza az intenzív ellátásban részesülők szövődményeit, azaz romlanak az életkilátásaik

- mondta a főigazgató főorvos, aki szerint a lélegeztetés kapcsán számos nehézség merülhet fel az elhízás miatt. Az egyik ilyen, hogy

a magasabb hasűri nyomás miatt beszűkül a tüdőkapacitás, emellett a zsírszövettel terhelt mellkas nehezebben mozgatható lélegeztetőgéppel.

Bedros Róbert ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság mintegy 30 százaléka elhízott. Továbbá nem csupán az idős túlsúlyosak vannak fokozott veszélyben, hanem minden korosztályra, hiszen a kórházi ellátásra szoruló koronavírusos fiatalok is jelentős részben elhízottak.

A főigazgató hozzátette: a mozgáshiányos életmód fokozza a szív- és érrendszeri, illetve a metabolikus betegségek kockázatát. Összességében

az idősebb életkor, a dohányzás, a cukorbetegség, a krónikus vesebetegség, a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülése, a magas vérnyomás, és más szív és érrendszeri megbetegedések jelenthetik a legnagyobb kockázatot a koronavírus leküzdésében.