Mikor kell maszkot viselnünk és hogyan? Milyen távolságra legyünk másoktól nyilvános helyen? Hogyan takarítsunk, fertőtlenítsük? - ezekre a nagyon fontos kérdésekre is választ ad a kormányzat hivatalos tájékoztató oldalán megjelent legújabb összefoglaló. Részletesen leírják, hogy milyen szabályokat kell betartanunk ahhoz, hogy a minimálisra csökkentsük a koronavírus terjedését. 

A járvány most zajló második hullámában ismét mindannyian sokat tehetünk a sikeres védekezésért és azért, hogy a további korlátozó intézkedéseket elkerüljük. Néhány egyszerű magatartási szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés terjedése ellen, saját magunk és mások egészsége védelmében - írja a tájékoztató oldal. 

A maszkviseléssel, kézmosással, bevásárlással, az otthonukban, a közösségi terekben, a munkahelyeken, a sportolás, kutyasétáltatás kapcsán javasolt könnyen betartható hétköznapi szabályokat foglalták össze. 

Az egyik legfontosabb szabály, hogy viseljünk maszkot az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóközpontok területén, mozikban, színházakban, ügyfélszolgálati irodákban és alapvetően minden olyan élethelyzetben, ahol a 1,5 méteres távolságot nem tudjuk tartani. Különösen ajánlott a maszkviselet, ha például idős családtagunkat látogatjuk meg.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A helyes maszkviselet szabályait is összefoglalták. Ennek lényege, hogy 

az orr és a száj sem látszódhat ki a maszk alól. 

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a gyakori és alapos kézmosás az egyik leghatékonyabb védelem a fertőzés ellen. Itt a legfontosabb, hogy folyó, meleg vízzel és szappannal mossunk kezet, figyelve a kéz minden részére, és a szappanos bedörzsölés legalább 30 másodpercig tartson.

A köhögési, tüsszentési etikett betartása most különösen fontos. Ha köhögés vagy tüsszentés során maszkot viselünk, akkor is tegyünk a maszk elé zsebkendőt (vagy használjuk a könyökhajlatunkat), és utána a lehető legrövidebb időn belül cseréljünk maszkot és mossunk kezet.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Azt is írják, hogy az otthonunkat, a közösségi tereket, az irodákat takarítsuk, fertőtlenítsük rendszeresen. Szellőztessünk gyakran és hazaérve mossunk alaposan kezet. Ha idős, krónikus beteggel vagy koronavírus-fertőzöttel egy háztartásban élünk, akkor mindezekre a szabályokra fokozottan figyeljünk. Az idősek védelme érdekében kérik a szakemberek, hogy 

idős családtagot csak akkor látogassunk, ha egészségesek vagyunk.   

Lehetőleg kerüljük a felesleges közvetlen testi kontaktusokat, hagyományos üdvözlési formákat (puszi, ölelés). Családi összejöveteleknél, esküvők, temetések szervezésénél is igyekezzünk figyelni az óvintézkedésekre. Lehetőleg most a szabadban sportoljunk, és

kerüljük az olyan edzéseket, ahol sokan vannak együtt zárt térben. 

Az üzletekben pedig céltudatosan vásároljunk, a maszk takarja el az orrot és a szájat, ne fogdossuk feleslegesen a termékeket és ne nyúljunk az arcunkhoz. Ahol lehet, lehetőleg érintésmentes fizetési módot válasszunk. Hazaérkezéskor a vásárolt termékek kipakolása előtt és után mossunk kezet! - javasolják a kormányzati tájékoztató oldalon.

A részletes tanácsadót ITT olvashatja el!