1070 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki vasárnapra az új koronavírus-fertőzést és meghalt nyolc beteg. Hétfőtől már a mozikban és a plázákban is kötelező lesz a maszkviselés.

1070 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 17 990 főre nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma - írja a hivatalos kormányzati tájékoztató portál. A vasárnap reggeli közlemény szerint meghalt 8 beteg, így a halálos áldozatok száma 683 főre emelkedett, 4391-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 12 916 fő. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, a halálos áldozatok 58 százaléka, a gyógyultak 40 százaléka budapesti. 404 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A honlapon közölt adatok szerint 25 583-an vannak hatósági házi karanténban, és eddig 615 999 mintavétel történt.

Kötelező lesz a maszk a moziban és a plázákban is

A közleményben felhívják a figyelmet,: ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon.

A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a könnyen betartható, általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége. Tartsuk be a szábolyokat, és akkor együtt újra sikerülni fog! – írják

Emlékeztetnek, hogy hétfőtől kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Ugyancsak hétfőtől 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be – hangsúlyozzák.

A közleményben azt is hozzátették, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Az iskolákban októbertől a tanároknak és a diákoknak csak testhőmérséklet-mérés után lehet belépni.

Az időseket is arra kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben, az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.