Beszéljünk a sportról címmel jelent meg Schmidt Mária legújabb írása a Látószög Blogon. A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint a sport a nemzeti önbecsülés egyik fontos eleme, nem mellesleg kiemelten fontos szerepe van az országimázs építésében.

A szerző szerint akinek füle van a halláshoz és szeme a látáshoz, újra napi szinten tapasztalja a Magyaroszág ellen folyó, szűnni nem akaró rágalom- és hazugságáradatot. "Ennek hatásait tompítani, semlegesíteni kell, pozitív országimázzsal bizonyítani, hogy egy nemzetnél sem vagyunk alávalóbbak, akármit is állítsanak ellenségeink és azok a hazai szövetségeseik, akik ma is, ahogy száz évvel ezelőtt is, a haza ellenségeinek oldalára állnak" - ad megoldási javaslatot.

Szoftpolitikára, vagy más néven országimázsra tehát szükségünk van

- szögezi le írásában Schmidt Mária, hozzátéve, hogy a kulturális eszközökkel történő befolyásolásnak az egyik legfontosabb eszköze a sport. "A sport ezenfelül közösségépítő, a nemzeti büszkeség megélését lehetővé tevő, a lokális begyökerezettség erősítését szolgáló, a testi egészség és a jó kondíció megőrzését segítő eszköz is" - sorolja Schmidt Mária, kiemelve, hogy Magyarország sportnagyhatalom.  

A Terror Háza főigazgatója eztután a Orbán-kormány sportpolitikájára, és az a mögött meghúzúdó célokra tereli a szót.

Orbán Viktor immár évtizedes sportpolitikájával egy olyan sztorit akar elmondani, egy olyan történettel akarja felülírni a Magyarországról szóló ellenséges, rossz hírünket terjesztő rágalmakat, ami szerint a magyarok tehetségesek, sikerorientáltak, éleseszűek, rátermettek, a jég hátán is megélnek, ha kell, és ez magyarázza azt, hogy a világ egyik legsikeresebb sportnemzete vagyunk. - fogalmaz világosan.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatójaForrás: MTI/Mónus Márton

A szerző szerint Orbán Viktor a sportra egyértelműen az országimázs részeként néz. 

Mert sportolóink eddigi teljesítményét elégséges alapnak tekinti ahhoz, hogy építhessen rá. Meg van győződve arról, hogy sportolóink megérdemlik, hogy megbecsüljük őket, és hisz abban, hogy viszonzásul ezután is számíthatunk kimagasló eredményeikre. Tudja, hogy a sporton keresztül úgy szerezhetünk magunknak elismerést, támogatókat, hogy az felülírja a politikai elköteleződéseket, miközben megbecsülést vált ki. Ezért indította be hatalmas sporttámogatási, stadionépítési programját

- írja a főigazgató.

Majd az olimpiarendezésre, és a stadionépítésekre kitérve a köbetkezőt írja: "Azt is pontosan érti persze, hogy a sport a világ egyik legnagyobb üzlete, amibe érdemes befektetni, bekapcsolódni. A sportversenyek megrendezése, különösen a legrangosabb, legnagyobb presztízsű, az olimpia, felhelyezi a rendező országot a térképre, fellendíti turizmusát, felkelti iránta a legszélesebb közvélemény figyelmét. Ezért állt ki az olimpia ügye mellett. Még egy sokkal kisebb jelentőségű világverseny, az úszó-vb megrendezésének nyitóeseménye is azt bizonyította, hogy Budapest látványosságainak felmutatása és a rendezés nagyvonalúsága, olyan széleskörű tiszteletet és tetszést váltott ki világszerte, ami minden várakozásunkat felülmúlta. Akkora elérést biztosított, aminek a megvásárlása a hirdetési piacon dollármilliókba kerül és korántsem biztos, hogy hasonlóan hatékony lett volna. A stadionépítések ezen felül munkát adtak a helyi vállalkozóknak, találkozási pontokat hoztak létre, és ezzel hozzájárultak a lokális kötődések megerősödéséhez."

Schmidt Mária teljes írását a linkre kattintva tudja elolvasni.