Magyarország felkészült a második hullámra: így lehet védekezni a vírus ellen és közben működtetni az országot

koronavírus, maszk, járvány, vírus, Budapest, bolt, vásárlás, vevő
Vágólapra másolva!
Tavasszal Magyarország - akárcsak a világ többi része is - rendkívül nehéz helyzetben volt, hiszen a kutatók még csak nagyon kevés információval rendelkeztek a koronavírussal kapcsolatban, és azt sem lehetett még biztosra tudni, hogy milyen szigorításokra lesz szükség, hogyan lehet visszaszorítani a fertőzést és milyen lépéseket kell tenni az emberéletek megvédése érdekében. Ennek ellenére Magyarország páratlanul sikeresen védekezett a járvány első hulláma ellen, mostanra pedig több hónapos munkával felkészült a második hullámra. Az egészségügy és a gazdaság készen áll, ha mindenki betartja a szabályokat, akkor elkerülhetők a szigorúbb intézkedések, és együtt újra sikerülni fog legyőzni a vírust. 
Vágólapra másolva!

Egyedülállóan sikeres volt Magyarország járványkezelése

Magyarország jól vizsgázott a járvány első hulláma alatt, a kormány által megfelelő időben meghozott intézkedéseket az emberek betartották. Tökéletesen működött a távolságtartás és a "maradj otthon" kampány, így sikerült megvédeni az idősebb korosztályt és a veszélyeztetett csoportokat, például a krónikus betegeket.

Az első hullámot a nyugat-európai kormányokkal szemben a magyar kormány sikeresen legyőzte, a járványgörbét ellaposította, így nyáron az élet is visszatérhetett a megszokott mederbe.

Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülése után Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A koronavírus-járvány nemcsak az egészséget rombolja, hanem a gazdaságra gyakorolt hatásai is súlyosak lehetnek, ha egy ország nem készül fel. Ezért is tűzte ki feladatul a magyar kormány, hogy

a második hullámban úgy kell legyőzni a vírust, hogy közben az országnak működnie kell.

Magyarországra már az első hullámban is tovább érkeztek a külföldi beruházások, a kormány gazdaságvédelmi akciótervével rengeteg munkahelyet védett meg, és több mint egymillió embernek segített valamilyen formában.

Első hullám

A kínai hatóságok 2019. december 31-én értesítették az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) az új koronavírusról, a szervezet pedig január 30-án hirdetett veszélyhelyzetet. A kormány már másnap létrehozta az Operatív Törzset. Hasonlóan gyors volt a reakció az első magyarországi fertőzések azonosításakor, hiszen már március 11-én kihirdették az országos veszélyhelyzetet.

A parlament a járvány alatt is végig ülésezett.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mint Orbán Viktor miniszterelnök többször is hangsúlyozta, a legfontosabb az emberéletek és a munkahelyek megvédése.

A kormány a járvány negatív gazdasági hatásai enyhítése érdekében például elengedte a közterheket a veszélyeztetett szektorokban, csökkentette a szociális hozzájárulási adót és a kivát, valamint lehetőséget biztosított az adó-részletfizetésre és az adómérséklésre a nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak.

Mindemellett 80 milliárd forintos keretösszeggel elindult a munkahelyvédelmi bértámogatási program, amely 70 ezer ember munkába állását segítette. Összességében pedig a gazdaságvédelmi intézkedéseknek köszönhetően több mint negyedmillió munkahelyet sikerült megvédeni.

Szintén óriási segítség volt a hiteltörlesztési moratórium bevezetése,

amely határidejét nemrég meg is hosszabbították, így január 1-től további hat hónapig élhetnek vele a gyereket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülését követően tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztériumban Forrás: MTI/Kovács Attila

Nemzeti összefogással ismét sikerülni fog a járvány elleni védekezés

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn napirend előtt szólalt fel az Országgyűlésben, ahol megállapította: megérkezett a második hullám, de ezt már felkészültebben várjuk, mint tavasszal. A nemzeti konzultáció eredményeiből az is jól látszik, hogy az emberek és a kormány azonos véleményen van:

Ma már nem kell tartani attól, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül marad.

Az első hullám alatt szükség volt a szigorú intézkedésekre, hogy az egészségügynek legyen ideje felkészülni, mostanra viszont eljutottunk arra a szintre, hogy ez biztosan sikerülni fog.

Szigorúbban ellenőrzi a hatóság a maszkviselést Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kormány nemcsak a legrosszabb forgatókönyvre készült fel, hanem a maximális biztonság érdekében még a szakértők becsléseit is megszorozta kettővel. A jelenlegi várakozások szerint a legrosszabb forgatókönyv bekövetkezése esetén 200 ezer ember lesz egyszerre beteg Magyarországon. Az orvosmatematikusok szerint ebben az esetben 16 ezer ember lenne egyszerre kórházban, közülük 800-an lélegeztetőgépen. Minden óvintézkedés megtörtént, így jelenleg 66 ezer kórházi ágya van Magyarországnak - vagyis az egészségügy ennek a forgatókönyvnek a kétszeresét is kezelni tudná.

Attól sem kell tartani, hogy nem lesz elegendő lélegeztetőgép, hiszen ezen a területen Magyarország a járvány előtt sem állt rosszul, azóta pedig komoly bővítés is történt.

Illusztráció Forrás: MTI/Mónus Márton

A kormány szeptemberben új óvintézkedéseket vezetett be. A járvány országon belül leginkább az éjszakai szórakozóhelyeken terjed. Így volt ez nyáron a tengerparti turistaövezetekben is, ahonnan több országba behurcolták a vírust.

Éppen ezért a kormány elrendelte, hogy a szórakozóhelyek 23 óra után zárjanak be.

Még szigorúbban fogják ellenőrizni a hatóságok a maszkviselést érintő szabályok betartását is. Szeptember 21-től mindenki számára kötelező az orr és a száj maszkkal való eltakarása, ez alól csak a 6 éven aluli gyerekek mentesülnek, valamint azok, aki orvosi papírral tudják igazolni, hogy valamilyen betegség miatt nem viselhetnek maszkot.

A szabályok szerint az üzletekben, a tömegközlekedésen, kiszolgáló, szórakoztató, szolgáltató, illetve közművelődést elősegítő vagy kulturális, zenei helyszíneken, rendezvényeken, létesítményekben, illetve az ügyfélfogadást szolgáló helyiségekben, továbbá az egészségügyi és a szociális létesítményekben kötelező maszkot hordani.

Most már nem elég sállal vagy kendővel eltakarni az arcot, maszkot kell viselni. A szabályos maszkviselés pedig az, ha nemcsak a szájat, hanem az orrot is eltakarjuk a maszkkal.

Érvényben maradnak a beutazási korlátozások is, hiszen egyértelmű, hogy a vírust külföldről hordták be.

Az óvodákban és iskolákban október elsejétől kötelező lesz a testhőmérséklet-mérés a gyerekeknek és a tanároknak is. Szülők pedig nem léphetnek be.

A kormány hatósági árassá tette a koronavírusteszteket (ezért csak azoknak kell fizetni, akiket nem orvos küld tesztelni), hogy senki ne nyerészkedhessen rajtuk.

Jelenleg nincs sok szabály, de ha ezeket betartjuk, akkor elkerülhetjük a vírus drámai terjedését és az ország a második hullám alatt is működik tovább.