Rendszeresen toboroznak baloldali újságírókat a Soros-szervezetek

MENCZER Tamás
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megítéléséért felelős államtitkár.
Vágólapra másolva!
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára elmondja, listáznak-e magyar újságírókat.
Vágólapra másolva!

Egyes hírportálok szerint veszélyben a magyar sajtószabadság.

Tudom, hétfő van.

Tényleg listáznak magyar újságírókat?

Nem, se ilyen szándékunk nincs, se tudásunk hozzá. Amit valóban teszünk, az a magyar belügyekbe történő beavatkozási kísérletek felmérése és az ezek elleni harc.

Hogy jön ide magyar újságírók külföldi szakmai útja?

Egyszerűen sajnos. Elég megnézni egyes Soros-szervezetek honlapját, ezeken rendszeresen toboroznak baloldali újságírókat, és érzékenyítő kurzusokat tartanak nekik. Ők persze nem így hívják, de mind tudjuk, miről van szó. Az is látszik ezeken a honlapokon, hogy bizonyos európai országok budapesti nagykövetségei is együttműködő partnerként vannak számon tartva. Szerintem mindez legalábbis érdekes...

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megítéléséért felelős államtitkára Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ez a belügyekbe történő beavatkozás?

Évek óta nyilvánvaló, hogy Soros György és a hálózata támadja Magyarországot. A legfőbb vitánk Sorossal a bevándorlással kapcsolatos, és ő nem felejtette el, hogy a magyar kormány elsőként mondott nemet a bevándorlásra, bosszút akar állni. Soros a multikulti, az összekevert, úgynevezett nyitott társadalom híve, és persze – mivel mégiscsak spekulánsról van szó – a saját pénztárcájának a barátja, így a válaszom igen, ami mögött Soros György áll, azt politikai támadásnak, a magyar belügyekbe történő beavatkozásnak tekintem. Soros György politikai hatalmat és pénzügyi befolyást, pontosabban hasznot akar.

Hogy jönnek a képbe más országok budapesti nagykövetségei?

Azt tőlük kell megkérdezni. Őszintén szólva nem tudtam sokat foglalkozni a kérdéssel az elmúlt időszakban, mert a koronavírus elleni védekezés szinte minden energiánkat lekötötte. Az azonban biztos, hogy a magyar külpolitika mindig, minden esetben tiszteletben tartja más országok belügyeit, és mi is ezt várjuk el.

Mégis, mondana egy példát?

A hollandok például szívesen „túráztatják" a magyar és más V4-es újságírókat, aztán közösen aggódnak a magyar és a lengyel sajtószabadságért, és persze olyan szervezetekkel és figurákkal találkoznak, akik köthetők Soros Györgyhöz. Persze ismert, hogy a holland kormány bevándorláspárti. Amihez természetesen joga van, de a holland kormány hatásköre egyelőre Hollandiára terjed ki, Magyarországra nem, itt a magyar emberek döntenek.

Egyesek megkérdőjelezik az önök munkájának jogszerűségét.

Ez elég kirekesztő jogértelmezés. Nyilvános adatokat és nyilvános honlapokat megnézni szerintem nem jogszerűtlen. Nagyon jó lenne, ha nem kellene ilyen ügyekkel foglalkoznunk, mert az azt jelentené, hogy Soros és szervezete nem támad minket. De nincsenek illúzióink, támadtak és támadni is fognak.