Szijjártó Péter: Arra van szükség, hogy a munkanélkülivé vált európaiaknak újra legyen munkájuk

SZIJJÁRTÓ Péter
Brüsszel, 2020. szeptember 21. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megérkezik a Külügyek Tanácsa (KÜT) ülésére Brüsszelben 2020. szeptember 21-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás
Vágólapra másolva!
Arra van szükség, hogy a koronavírus-járvány miatt munkanélkülivé vált európaiaknak újra legyen munkájuk - emelte ki Szijjártó Péter az európai uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli ülését követően.
Vágólapra másolva!

A külgazdasági és külügyminiszter az MTI-hez eljuttatott videóüzenetében közölte: már látható, hogy a világjárvány milyen komoly gazdasági következményekkel jár, európai emberek százezrei vagy akár milliói veszíthették el az állásukat.

Az EU-nak elsődleges kötelessége, hogy megoldásokat találjon a válság miatt bajba jutott európaiak problémáira, munkahelyet biztosítva számukra - jelentette ki Szijjártó.

Hozzátette, ezért arra kérte az Európai Bizottságot, hogy hagyjon fel a migráció legális útvonalainak létrehozásával és az afrikai munkavállalók szükségességének hangoztatásával, mert a helyzet megváltozott.

- húzta alá.

Kifejtette, amikor az EU migrációs megállapodásról tárgyal Afrikával, akkor az afrikai emberek hazájukban maradásáról kell tárgyalnia. Ennek körülményeit kell megteremteni, illetve segíteni.

A sikerhez gazdasági programokra és beruházásokra van szükség Afrikában.

Ha ugyanis a fiatal és jól képzett emberek eljönnek, hiányozni fognak azok, akik fejlesztenék és újjáépítenék ezeket az országokat. Magyarország ezért továbbra is azt szorgalmazza, hogy a segítséget vigyék oda, ahol arra szükség van, és ne a problémát hozzák ide - jelentette ki a miniszter.

- fogalmazott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megérkezik a Külügyek Tanácsa (KÜT) ülésére Brüsszelben 2020. szeptember 21-én. Forrás: MTI/Borsos Mátyás

A líbiai helyzetről folytatott megbeszélésről Szijjártó Péter hangsúlyozta,

hogy a visegrádi négyek (V4) - Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország - által még 2018 januárjában Líbia határvédelmének megerősítésére felajánlott 35 millió eurós támogatást az unió még nem használta fel. Mint mondta, az EU még mindig "nem volt képes" arra, hogy ebből a pénzből megvegye azokat a hajókat, amelyekkel a líbiai parti őrség meg tudná állítani az Európába irányuló migrációs hullámokat, és fel tudná venni a küzdelmet az embercsempész-hálózatokkal szemben.

Szijjártó hozzátette: a V4-ek hétfőn ígéretet kaptak három olyan hajó megvételére, amelyek eredményesek lehetnek a Líbiából kiinduló migráció megállításában.

A fehérorosz helyzetről szólva a tárcavezető arról számolt be, hogy továbbra sem született döntés szankciókról: arra kérte Josep Borrell európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőt, hogy segítse Tadeusz Kondrusiewicz minszki katolikus érsek visszatérését hazájába.