Erős a németek és a magyarok egymás iránti bizalma

Orbán Viktor, Angela Merkel, Orbán_kormányt kritizálja Németország,
Vágólapra másolva!
Erős a németek és a magyarok egymás iránti bizalma - derült ki a Nézőpont Intézet által idén is elkészített német-magyar barométer felmérésből, amelynek eredményéről tájékoztatták az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A barométer a két ország lakosságának véleményét vizsgálja a másik nemzetről és a kétoldalú kapcsolatokról. A felmérés a Konrad Adenauer Alapítvány és a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatásával készült, mindkét ország felnőtt társadalmára reprezentatív mintán, ezer-ezer ember megkérdezésével.

A Nézőpont közleménye fontos megállapításnak nevezi, hogy

a két nemzet bízik egymásban:

a magyarok és a németek ugyanolyan arányban mondták, hogy az egyes társadalmi szerepekben elfogadnák a másik nemzethez tartozó személyt. Egyenrangú barátként, családtagként vagy szomszédként 80 százalék fölött, de beosztottként is 70 százaléknál nagyobb arányban fogadnák a másikat vezetőül.

A németek kétharmada tavaly és idén is "inkább jó" véleménnyel volt Magyarországról (66, illetve 64 százalék) - írták, hozzátéve, hogy a magyarok véleménye viszont jelentősen javult "Orbán Viktor és Angela Merkel együttműködésének javulásával, a kötelező betelepíti kvóta kezdeményezés bukásával".

Mint felidézzék, 2019 nyarán a magyaroknak csak 45 százaléka volt jó véleménnyel Németországról, 2020 nyarán viszont már 72 százaléka. Az intézet kiemelte, hogy a javulás ellenére számos kérdésben a németek kritikusabban vélekednek Magyarországról, mint amennyire a magyarok Németországról.

Mindkét ország közvéleménye elsősorban a migrációs politikához való viszonyulás különbségére vezeti vissza a kétoldalú kapcsolatok nehézségeit - közölte az intézet. A kétoldalú kapcsolatokat a magyarok 75, a németek 67 százaléka javítaná - ismertette a Nézőpont arra is kitérve, hogy míg a magyarok elsősorban a gazdaságpolitikában látják a kitörési pontokat (51 százalék), addig a németek elsősorban a migrációs politikában és az éghajlatváltozás elleni küzdelemben vonnák szorosabbra a szövetséget (48, illetve 37 százalék).

A közlemény beszámolt arról is, hogy az adatokat a vírushelyzetre tekintettel zártkörű rendezvényen mutatta be a Nézőpont Intézet. Azon Mráz Ágoston Sámuel igazgató úgy vélekedett, hogy hiba lenne, ha a német baloldal 2017-hez hasonlóan ismét Magyarországgal szeretne foglalkozni a 2021-es választási kampányban. Ennek ellenére - fűzte hozzá - "a német baloldal mindent elkövet a kancellár és a magyar miniszterelnök jó együttműködésének nehezítésére".

Az intézet beszámolója szerint Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány budapesti irodavezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a két nép rengeteg szálon kötődik egymáshoz.

Kiemelte a kibontakozó hadiipari együttműködést,

"amely a jó gazdasági kapcsolatoknak új dimenzióját jelenítheti meg".

Boris Kalnoky újságíró, a Matthias Corvinus Collegium médiaiskolájának vezetője az eseményen arról beszélt, hogy a németek számára az "Európa-projekt identitásuk része" és a Magyarországgal szembeni éles kritika nem egy esetben arra vezethető vissza, hogy Magyarországról EU-ellenességet feltételeznek.