Ha a baloldalon múlna, már ma sem lenne hitelmoratórium, veszélybe sodorva ezzel a munkahelyeket, a családok életszínvonalát és megélhetésük biztonságát - mondta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Hollik István felidézte a kormányfő szombati bejelentését arról, hogy 2021. január 1-jétől további hat hónappal meghosszabbítják a hitelmoratóriumot. A lehetőséggel

  • a gyereket nevelő családok,
  • nyugdíjasok,
  • munkanélküliek,
  • közfoglalkoztatottak és
  • bizonyos vállalkozások

élhetnek majd.

A kommunikációs igazgató rámutatott, hogy a kormány egyedülálló intézkedését nem támogatta mindenki. 
Ha a baloldalon múlna, már ma sem lenne hitelmoratórium, amikor a veszélyhelyzet megszűnt, az átmeneti szabályokat sem voltak képesek támogatni  - mondta.

Hollik István kormányszóvivőForrás: MTI/Illyés Tibor

Hollik István kifejtette, hogy ezek az átmeneti szabályok tartalmazták a hitelmoratórium meghosszabbítását is. 

A baloldal meghatározó politikusai azonban akkor mind nemet mondtak arra, hogy első lépésként idén december 31-ig hosszabbítsák meg a moratóriumot. 

Nemmel szavazott a Gyurcsány-pártból az elnök mellett Arató Gergely, Vadai Ágnes, és hasonlóan tett a szövetségesük, a Jobbik is, így Jakab Péter és Z. Kárpát Dániel is; elutasították az intézkedést a szocialisták, Tóth Bertalan, Kunhalmi Ágnes vagy a kamuvideós Korózs Lajos és az LMP-sek is - sorolta, megjegyezve: a parlamenten kívüli Momentum a családok megélhetése helyett a bankok bevételét kezdte félteni.

A moratórium eddig 1,6 millió családon segítettFotó: Szabó Gábor - Origo

A kommunikációs igazgató megjegyezte, hogy eddig a hitelmoratórium 1,6 millió családnak és több mint 60 ezer vállalkozásnak nyújtott segítséget, mintegy 2000 milliárd forintot hagyott a magyar családoknál és vállalkozásoknál. Hollik István emlékeztetett arra, hogy a hitelmoratórium és meghosszabbítása is jól mutatja a különbséget a kormány és a baloldal között, utóbbi kormányzása idején tovább sanyargatta a családokat és vállalkozókat, adókat és rezsit emelt, százezreket hagyott munka nélkül, 200 ezer munkahelyet szüntetett meg. 

Ezzel szemben a polgári kormány mindent megtett és megtesz az otthonok, a munkahelyek, a családok életszínvonalának védelme érdekében - mondta.

Hollik István azt is mondta, hogy ha a parlament elé kerül a törvényjavaslat a hitelmoratórium jövő évi meghosszabbításáról, azt a kormánypártok támogatni fogják. A baloldalra a legnagyobb nehézségek közepette, egy ilyen világjárvány idején sem lehet számítani, politikai akciókkal vannak elfoglalva, akadályozzák a védekezést és kamuhíreket gyártanak, terjesztenek. 
Ott folytatják, ahol az első hullám idején abbahagyták  - jelentette ki.

Hollik István kérdésre elmondta: a hitelmoratóriumról szóló intézkedés több mint egymillió családot érinthet majd. 

Arról, hogy az ellenzék továbbra is támogatja a "judapestező" Bíró Lászlót a szerencsi időközi választáson, azt mondta: amit a jelölt esetében tesz a baloldal, az az elvtelenség maga és a pofátlanság netovábbja. 
Évekig, ha bármilyen antiszemita megjegyzés hangzott el, a baloldal - nagyon helyesen - azonnal kiállt, petíciót indított, felhívta a figyelmet arra, hogy ez megengedhetetlen. Amikor viszont a politikai érdekük mást kívánt, és Bíró László esetében erről van szó, akkor lapulnak, mint az a bizonyos a fűben  - fogalmazott.

Megjegyezte: amikor szembesítették őket azzal, hogy egy antiszemita jelöltet támogatnak, akkor annyit tudtak mondani, hogy az érintett bocsánatot kért. 
Egy gondolat tükrözi az adott személy világnézetét, amit nem lehet egyik napról a másikra kicserélni, nem lehet elfelejteni, hogy valaki judapestezik, ez megbocsáthatatlan  - mondta Hollik István.